Στην Κομισιόν η υπόθεση της Ηριάννας που αποκάλυψε το Documento – Παρέμβαση από τον Νίκο Χουντή

Στην Κομισιόν η υπόθεση της Ηριάννας που αποκάλυψε το Documento – Παρέμβαση από τον Νίκο Χουντή

Στην Κομισιόν έφτασε η υπόθεση της Ηριάννας, της νεαρής πανεπιστημιακού που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με βάση ένα έωλο κατηγορητήριο, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Documento.

Σε ερώτηση-παρέμβαση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής, προς την Κομισιόν γίνεται λόγος για πιθανή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία 2016/343.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ στην ερώτησή του επισημαίνει ότι το άρθρο 6 της Οδηγίας 2016/343 αναφέρει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι «…η εισαγγελική αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της ενοχής των υπόπτων και των κατηγορουμένων. Τούτο ισχύει με την επιφύλαξη οποιασδήποτε υποχρέωσης του δικαστή ή του αρμόδιου δικαστηρίου να αναζητούν τόσο ενοχοποιητικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία και του δικαιώματος της υπεράσπισης να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία» και ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει κατά πόσο παραβιάστηκε το συγκεκριμένο άρθρο στην περίπτωση της Ηριάννας.

Με αφορμή την ερώτηση, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή σε βάρος της Ηριάννας που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση με αμφίβολης ποιότητας στοιχεία, προκαλούν πάντα ανεπανόρθωτες ζημιές στις ζωές των ανθρώπων και αφήνουν ένα επικίνδυνο πολιτικό και νομικό αποτύπωμα στις κοινωνίες που ζούμε.

Με αφορμή αυτή την απόφαση κατέθεσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας και η δικαιοσύνη δίκασε χωρίς αξιόπιστα στοιχεία.

Ζητώ λοιπόν την αποφυλάκιση της Ηριάννας και τον σεβασμό των παραπάνω αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η πρωτόδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε 13 χρόνια φυλάκιση νεαρή πανεπιστημιακό για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση με αμφίβολης ποιότητας ενοχοποιητικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την νεαρή πανεπιστημιακό με βάση ένα μερικό δείγμα DNA πάνω σε ένα κινητό, άρα και εύκολο μεταφερόμενο, αντικείμενο, (και το οποίο δείγμα πλέον έχει καταστραφεί εμποδίζοντας οποιαδήποτε μορφή επαλήθευσης της εξέτασης) καθώς και της προσωπικής σχέσης που διατηρούσε με τον σύντροφό της, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.

Δεδομένων των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη απόφαση και ο εγκλεισμός της κατηγορούμενης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, την Οδηγία 343/2016 περι δίκαιης δίκης και το βάρος των αποδείξεων καθώς και το σκοπό της ΕΕ για ενίσχυση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή παραβιάζεται το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 6 της Οδηγίας 2016/343, που αναφέρει ότι «τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η εισαγγελική αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της ενοχής των υπόπτων και των κατηγορουμένων. Τούτο ισχύει με την επιφύλαξη οποιασδήποτε υποχρέωσης του δικαστή ή του αρμόδιου δικαστηρίου να αναζητούν τόσο ενοχοποιητικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία και του δικαιώματος της υπεράσπισης να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία».

Η οργουελιανού τύπου φυλάκιση της Ηριάννας έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα συμπαράστασης, με καλλιτέχνες, κινήσεις πολιτών, φοιτητικούς συλλόγους και μεμονωμένους πολίτες, μέσω συλλογής υπογραφών, να ζητούν την άμεση αποφυλάκιση της νεαρής πανεπιστημιακού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter