Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις του Documento για το ναυπηγείο Κυνόσουρας και την αδειοδότηση του ΥΠΕΝ

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αδειοδότηση διαλυτηρίου πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας. Πρόκειται για όσα είχε αποκαλύψει το Documento αναφορικά με την σκανδαλώδη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με το Ναυπηγείο Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα.

Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει το Documento στα μέσα του καλοκαιριού το ΥΠΕΝ, ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυπηγείου παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν το αίτημα της εταιρείας είχε απορριφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του Documento για τη σκανδαλώδη απόφαση του ΥΠΕΝ και το ναυπηγείο Κυνόσουρας

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, κάνουν αναφορά στην περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους, ο τελευταίος περιβαλλοντικός νόμος στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία που υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να «παρέχουν έγκαιρες και ουσιαστικές ευκαιρίες συμμετοχής στο ενδιαφερόμενο κοινό και στις συναρμόδιες υπηρεσίες στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων», περιορίζοντας ουσιαστικά την «εφαρμογή της ενημέρωσης κοινού σε πληθώρα περιπτώσεων, ως μη απαραίτητο στάδιο, ενώ η περιβαλλοντική αρχή υποχρεούται σε έκδοση απόφασης έγκρισης ή απόρριψης με την πάροδο οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας».

Οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν πως στην απόφαση κήρυξης του χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως αρχαιολογικής Ζώνης Α’ απολύτου προστασίας «απαγορεύεται ρητά η λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το θέμα πριν την εφαρμογή του περιβαλλοντικού νόμου».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Αδειοδότηση διαλυτηρίου πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Η Οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ)1 θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών-μελών να παρέχουν έγκαιρες και ουσιαστικές ευκαιρίες συμμετοχής στο ενδιαφερόμενο κοινό και στις συναρμόδιες υπηρεσίες στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων2.

Ο τελευταίος περιβαλλοντικός νόμος στην Ελλάδα (ν. 4685/20203) περιορίζει την εφαρμογή της ενημέρωσης κοινού και υπηρεσιών σε πληθώρα περιπτώσεων, ως μη απαραίτητο στάδιο, ενώ η περιβαλλοντική αρχή υποχρεούται σε έκδοση απόφασης έγκρισης ή απόρριψης με την πάροδο οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αδειοδότηση διαλυτηρίου πλοίων εντός αρχαιολογικής Ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας στη Σαλαμίνα, περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, πριν 2500 χρόνια. Σημειώνεται ότι στην απόφαση κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικής Ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας απαγορεύεται ρητά η λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το θέμα πριν την εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4685/2020.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Είναι ενήμερη για τις ανωτέρω μεταβολές στην ελληνική νομοθεσία και πώς τις αξιολογεί από άποψη συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο και ιδιαίτερα με τις οδηγίες ΕΠΕ;

2) Αποτελεί η πολιτιστική κληρονομιά πεδίο αξιολόγησης των άμεσων και έμμεσων σημαντικών επιπτώσεων ενός έργου κατά τη διαδικασία ΕΠΕ6;

3) Πληρούνται οι όροι που θέτει ο Κανονισμός (EE) 1257/2013 για τη διάλυση των πλοίων, ειδικά για τη θάλασσα του Σαρωνικού που είναι ήδη επιβαρυμένη;

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.