Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η απομάκρυνση της Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η απομάκρυνση της Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, Παρασκευή, οι αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου και τριών άλλων μελών από την παλαιά διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής ‘Αννα Νάκου, αλλά και οι δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς.

Και οι τέσσερις ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση για έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με τον νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Θάνου κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη που αντιβαίνει το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο. «Η σημαντικότερη εγγύηση της ανεξαρτησίας των μελών του Προεδρείου των Ανεξάρτητων Αρχών είναι η ολοκλήρωση της θητείας τους, διότι διαφορετικά, θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να “κατασκευάζει” εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το διορισμό τους, κάποιο ασυμβίβαστο και να διακόπτει πρόωρα της θητεία οποιουδήποτε προσώπου μη αρεστού σε αυτήν, καταλύοντας έτσι την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε η κ. Θάνου.

Τι υποστήριξαν οι προσφεύγοντες

Η Βασιλική Θάνου παρέστη σήμερα στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου συζητήθηκαν οι αιτήσεις της όπως και των τριών άλλων μελών, από την παλαιά διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους καθώς και αυτών με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Ειδικότερα τις σχετικές προσφυγές έχουν κάνει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου, και τα δυο μέλη της, Νικόλαος Ζευγώλης και Ιωάννης Παύλοβιτς.

Από την πλευρά της κυρίας Θάνου και των παλαιών μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίχθηκε στην ακροαματική διαδικασία ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία) και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, και τόνισαν ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Ζήτησαν μάλιστα να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, ενώ ειδικά για την κα Θάνου τονίστηκε ότι υπήρξε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter