Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι παρατάσεις παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι παρατάσεις παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τελεσίδικα, μέσα στους επόμενους μήνες, το μείζον θέμα της αντισυνταγματικότητας ή όχι των συνεχών παρατάσεων της παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Όπως βέβαια τόνισαν σήμερα οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού Δημοσίου, στη δίκη που έγινε το πρωί, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την υπόθεση, η τυχόν κρίση περί αντισυνταγματικότητας θα σημάνει την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έχει αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας της παράτασης, αλλά το ζήτημα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα πάντως με το Β Τμήμα του ΣτΕ, η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Γι’ αυτό το λόγο και οι συνεχείς παρατάσεις αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Το ΣτΕ ασχολήθηκε με το θέμα, με αφορμή εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία, έπειτα από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter