Novartis: Στην Προανακριτική ο επώνυμος μάρτυρας που «έκαψε» τον Λοβέρδο

Novartis: Στην Προανακριτική ο επώνυμος μάρτυρας που «έκαψε» τον Λοβέρδο

Στην Προανακριτική Επιτροπή καταθέτει ο μάρτυρας – «κλειδί» για το σκάνδαλο Novartis, Νίκος Μανίας, ο οποίος «επισφράγισε» την δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου με όσα αποκάλυψε στη Μαρία Παπασπύρου, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Παρά την προσπάθεια του διωκόμενου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ να τον παρουσιάσει ως παρατρεχάμενο τεχνικό, ο κομβικός του ρόλος στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων παραμένει αδιαμφισβήτητος. Ο μάρτυρας ήταν ο «κλειδοκράτορας» του μηχανογραφικού συστήματος για την τιμολόγηση των φαρμάκων, εκπαιδεύοντας παράλληλα υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας για τον χειρισμό του. «Ο συνεργάτης που είχε το μηχανογραφικό σύστημα και την τεχνογνωσία για την τιμολόγηση φαρμάκων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία εκ των καταθέσεών του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Επίσης, ο Νίκος Μανίας παρέδωσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς 25.000 ηλεκτρονικά αρχεία προκειμένου να αποδείξει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος με νομοθετικές αλχημείες εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Novartis, ζημιώνοντας το Δημόσιο και τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Κατά τις καταθέσεις του, διάφοροι υπουργοί συστηματικά καθυστερούσαν τη διαδικασία επανακαθορισμού των τιμών του φαρμάκου έτσι ώστε να μη μειώνεται η τιμή των σκευασμάτων και να εισπράττουν οι φαρμακευτικές και κυρίως η Novartis. Όταν έφταναν σε σημείο να επανακαθορίσουν τις τιμές, έδιναν οδηγίες ώστε να χρησιμοποιηθούν τρόποι που οδηγούσαν και πάλι σε πιο ακριβό φάρμακο. Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν έχει αποδείξεις γι’ αυτά, παρέδωσε το ογκώδες ηλεκτρονικό αρχείο από το οποίο προκύπτει πως έχουν αποθηκευτεί σε ανύποπτο χρόνο πολλά σενάρια υπουργικών αποφάσεων αντί του ενός και νόμιμου που έπρεπε να υπάρχει. Δηλαδή, όπως κατέθεσε, υπουργοί διαπραγματεύονταν με τη Novartis ποιο σενάριο θα προωθήσουν ώστε να την ευνοούν.

Μάλιστα, ο ρόλος του στο υπουργείο ήταν τόσο σημαντικός που όταν αποχώρησε επικράτησε χάος. O Ν. Μανίας αποχώρησε επί Μ. Σαλμά στη θέση του αν. υπουργού Υγείας αρμόδιου για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Αποτέλεσμα αυτού, η κρίσιμη διαδικασία της τιμολόγησης να μετατρέπεται σε μπαλάκι του πινγκ – πονγκ ανάμεσα σε υπουργείο και ΕΟΦ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter