Στην πρώτη γραμμή των σχολείων οι καθαρίστριες, αλλά για το Μαξίμου είναι αόρατες

Στην πρώτη γραμμή των σχολείων οι καθαρίστριες, αλλά για το Μαξίμου είναι αόρατες

Οι καθαριστές και καθαρίστριες στα σχολεία έχουν γίνει «λάστιχο». Και γιατί είναι όμηροι ελαστικών σχέσεων εργασίας, κακοπληρωμένων μάλιστα, και γιατί, σηκώνουν μεγάλο βάρος των απαιτήσεων για υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών χώρων, την εποχή του… Covid-19.

Τώρα που ξανανοίγουν τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες μπαίνουν στην πρώτη γραμμή αλλά μοιάζει να είναι «αόρατοι και αόρατες», από την… clean «γαλάζια» κανονικότητα. Πολλοί εργαζόμενοι στην σχολική καθαριότητα δουλεύουν δέκα έως είκοσι χρόνια με μισθούς που ξεκινάνε ακόμα και από διακόσια ευρώ ή και λιγότερο, το μήνα, καθώς η αμοιβή τους συνδέεται με τον αριθμό των σχολικών αιθουσών που καθαρίζουν- δεν υπολογίζονται οι βοηθητικοί χώροι, αίθουσες εργαστηρίων, διάδρομοι, γραφεία διδασκόντων κλπ. Στην πλειονότητά τους είναι συμβασιούχοι, που δουλεύουν με «το κομμάτι», χωρίς δικαίωμα για άδειες , χωρίς να μπορούν να έχουν πλήρες ωράριο ή/και να βρίσκονται στα σχολεία , κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. «Ψιλά γράμματα» για το Μαξίμου, ενώ και η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε «μπαλώματα» που οδήγησαν ξανά τώρα με τη «γαλάζια» διακυβέρνηση σε μεγάλα κενά…

Την περίοδο της πανδημίας, οι καθαριστές και καθαρίστριες άφησαν τα κατεξοχήν τους καθήκοντα καθαριότητας των σχολικών μονάδων και πηγαινοέρχονταν , με εντολές δημοτικών αρχών και κυβερνητικών ταγών για να καλύψουν ανάγκες καθαριότητας σε παντός είδους κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες. Όσο ίσχυε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων απασχολούνταν στον καθαρισμό υπηρεσιών δήμων και εποπτευόμενών τους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Όταν άνοιξαν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τον καθαρισμό των κτιρίων, εκτός από τις καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων απασχολήθηκαν και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων.

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 ξαναρχίζουν τα μαθήματα και στα δημοτικά, νηπιαγωγεία και σε δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και να τώρα το υπουργείο Εσωτερικών , με εγκύκλιο (αριθ. Πρωτ.: 33164/29.5.2020), μεταξύ άλλων, καλεί καθαριστές και καθαρίστριες των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέψουν άμεσα στους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κι αυτό προκειμένου τα κτίρια να καθαριστούν και να είναι έτοιμα να υποδεχθούν προσωπικό και φιλοξενούμενα παιδιά κατά την επαναλειτουργία των σταθμών, την ερχόμενη Δευτέρα.

Όμως, οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων , και στο παρελθόν, πολύ περισσότερο κατά την περίοδο των ειδικών συνθηκών κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω κορονοϊού, δεν καλύπτονται με το υφιστάμενο προσωπικό. Τι προτείνει λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος λόγω των αυξημένων αναγκών «αυτής της περιόδου»; Να χρησιμοποιήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη δυνατότητα που νομοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2020 , λόγω της πανδημίας, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δηλαδή οι δήμοι καλούνται να προσλάβουν εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας τεσσάρων μηνών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοϊού. Αυτό έχει προβλεφθεί με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου εικοστού τέταρτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικής Πρωτοβουλίας (Α ́64). Μάλιστα, σε αυτή τη ρύθμιση έχει ορισθεί επίσης ότι η ημερομηνία λήξης αυτών των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της 13ης Σεπτεμβρίου 2020.

Μένει να διευκρινισθεί, αν ισχύει ό,τι και όταν επαναλειτούργησαν γυμνάσια και λύκεια. Τότε το υπουργείο είχε ορίσει , ότι λόγω μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού COVID19, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων…

Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συλλόγων γονέων, εκπαιδευτικών και σωματείων εργαζομένων στους δήμους. Αίτημά τους η μονιμοποίηση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστών-στριών, η πρόσληψη τακτικού προσωπικού και τη διασφάλιση των όρων ασφάλειας της υγείας μαθητών – γονιών και εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό πώς περιγράφει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» και το Σωματείο ΟΤΑ της περιοχής – πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Ηλιούπολης Αττικής, την Παρασκευή (29.5.2020)- τα προβλήματα των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα:

«Στα σχολεία του δήμου μας έχουν 23 συμβασιούχες καθαρίστριες στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και 19 στη Δευτεροβάθμια οι οποίες στην πλειοψηφία τους δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια με μισθούς πείνας -αφού πληρώνονται με την αίθουσα- που ξεκινάνε από 170 ευρώ.

Οι 42 συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με άθλιους μισθούς (…). Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους.(…) Δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση.

Τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων μας, που είναι και πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών».

Αρχές Μαΐου, έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στα κόμματα, σωματεία που εκπροσωπούν 9.500 συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα. Καθαριστές και καθαρίστριες, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, δήλωναν τότε με καυστικό τρόπο: «Είμαστε εργαζόμενοι άνθρωποι και όχι αντικείμενα μιας χρήσης».

Και τότε διαβεβαίωναν ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξασφαλίσουν συνθήκες καλής υγιεινής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Απαιτούν στοιχειώδη σεβασμό στην εργασία τους. «Είναι απαράδεκτο επί δεκαετίες να υπογράφουμε συμβάσεις μίσθωσης έργου και η πολιτεία ν’ αρνείται να μας αναγνωρίσει την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών», έγραφαν στην επιστολή. Και συμπλήρωναν: «Είναι παράνομο με εγκυκλίους να γίνεται υπέρβαση των συμβατικών μας δικαιωμάτων και να μας εντέλλουν ενόψει της λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, να παρέχουμε υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πλήρη ωράρια εργασίας, για μόλις 100, 200 και 300€ το μήνα, δίχως να προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συναφθείσες συμβάσεις και δίχως να υπάρχει καμία απολύτως κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Κάθε φορά που πηγαίνουμε να αναλάβουμε εργασία δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε υγιείς και αρτιμελείς στις οικογένειές μας…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter