Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα-Σελόντα

Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα-Σελόντα

Θα καταστούν βιώσιμες δύο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους ενώ ενισχύεται αποφασιστικά το επενδυτικό κλίμα.

Στο στάδιο των τελικών αποφάσεων έχει μπει ο διαγωνισμός για την πώληση των πλειοψηφικών συμμετοχών των τραπεζών στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς και Σελόντα. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε μεταξύ των συμβούλων του διαγωνισμού (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal) και των στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Eθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των δύο εταιρειών μετά τη μετοχοποίηση των χρεών τους, συζητήθηκε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές.

Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ επενδυτικά σχήματα, όμως δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλαν πολύ λιγότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, μεταξύ των επικρατέστερων προτάσεων είναι αυτές των Amerra Capital και Diorasis, με τις οποίες έχουν ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των προσφορών τους και την ανάδειξη του νικητή του σχετικού διαγωνισμού.

Οι δύο υπό πώληση εταιρείες υπήρξαν στο παρελθόν πανευρωπαϊκοί leaders στην αγορά των μεσογειακών ψαριών. Πολλές ελληνικές εταιρείες του κλάδου, ανάμεσα σε αυτές και ο Νηρέας και η Σελόντα, ενεπλάκησαν στον φαύλο κύκλο του δανεισμού, με αποτέλεσμα να χάσουν την ηγετική τους θέση. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία, με τις επενδύσεις που έχουν γίνει, έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών. Αντιθέτως, στη χώρα μας το ίδιο διάστημα δεν έγιναν επενδύσεις, δεν δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα με προστιθέμενη αξία ούτε φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

Η πώληση των δύο εταιρειών και η δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου θα είναι ζωτικής σημασίας κίνηση όχι μόνον για το κλάδο αλλά και για την εθνική οικονομία.

Τα δύο ισχυρότερα σχήματα έχουν σαφείς διαφοροποιήσεις στις προτάσεις τους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το Amerra Capital σε συνδυασμό με την Ανδρομέδα, εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών που εξαγόρασε πριν από αρκετό καιρό, εμφανίζονται και κεφαλαιακά ισχυρά αλλά και με υψηλή γνώση του χώρου των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ χάρη στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές του σολομού κατέχουν υψηλή τεχνογνωσία.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να κριθεί ακριβώς σε αυτά τα δύο επίπεδα: την κεφαλαιακή ισχύ αλλά και την τεχνογνωσία για την άσκηση αποτελεσματικού management αλλά και ισχυρής αναπτυξιακής πολιτικής. Θεωρείται αναγκαίο το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα να συνδυάζει τη γνώση της διεθνούς αγοράς με ένα επιχειρηματικό σχέδιο επενδύσεων για την επόμενη ημέρα του κλάδου και να μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των εταιρειών.

Εκτιμάται ότι η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι κάτι που το επιθυμούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Η θετική έκβασή του αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρή ανοδική δυναμική όχι μόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό εξαγωγικό κλάδο της εθνικής οικονομίας, αλλά και στο ευρύτερο επιχειρηματικό κλίμα ενισχύοντας σημαντικά το momentum των υψηλών ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter