Τι θα κάνει η κυβέρνηση Ραχόι;

Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, που θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση στο κράτος της Ισπανίας κατά την τελευταία 40ετία, εισέρχονται στην πιο κρίσιμη εβδομάδα τους.

Η τοπική κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής και τα αυτονομιστικά κόμματα έχουν από μήνες καταρτίσει τον «οδικό χάρτη» για το δημοψήφισμα και την ερχόμενη Τετάρτη θα έλθει για ψήφιση στο τοπικό Κοινοβούλιο ο σχετικός νόμος για την κύρωσή του και η νομοθεσία που θα διασφαλίζει, σε περίπτωση νίκης του «ναι» την όλη μεταβατική διαδικασία για τη μελλοντική ανεξαρτησία της Καταλονίας. Την ίδια στιγμή αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα μέτρα που θα αποφασίσει η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να συνεδριάζει ακριβώς τις ίδιες ημέρες συζήτησης του νόμου για το καταλανικό δημοψήφισμα.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί ένα παιχνίδι σε τρεις έδρες: το πρωί η Ολομέλεια του Καταλανικού Κοινοβουλίου θα συγκληθεί για να ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα σε λίγες ώρες -ή ακόμη και λεπτά- τον Νόμο για το Δημοψήφισμα, με βάση όχι την ισπανική νομοθεσία, αλλά βάσει το δικαιώματος αυτοδιάθεσης και των διεθνών συμβάσεων και τον Νόμο για την Δικαστική Μετάβαση και Θεμελίωση της Δημοκρατίας, για τη νομιμότητα μίας μελλοντικής ανεξάρτητης Καταλονίας, ο οποίος θα τεθεί εν ισχύ μόνον σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι». Αμέσως μετά, η τοπική κυβέρνηση του Κάρλες Πιτζεμόντ θα δημοσιεύσει τον νόμο στην τοπική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για να υπογραφεί το διάταγμα προκήρυξης, που θα ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή, στη Μαδρίτη, θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και η ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου που, όπως είναι αναμενόμενο, θα ακυρώσουν όλες τις αποφάσεις του Καταλανικού Κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.