Στην τέχνη του γκράφιτι αφιερωμένο το νέο Μουσείο Street Art του Βερολίνου

Στην τέχνη του γκράφιτι αφιερωμένο το νέο Μουσείο Street Art του Βερολίνου

Σε πολλές πόλεις του κόσμου οι Αρχές αντιμετωπίζουν το γκράφιτι σαν βανδαλισμό, σαν μια ακόμη μορφή ρύπανσης που πρέπει να σβηστεί – κυριολεκτικά -, απ’ τους δρόμους. Το Βερολίνο, πάλι, αποφάσισε να το εκθειάσει ως άλλη μία μορφή σύγχρονης τέχνης.

Πόλη γνωστή (και) για τη λεγόμενη τέχνη του δρόμου (street art), έργα της οποίας φιλοξενεί σε πολλούς δημόσιους χώρους της, η πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κάνει ένα βήμα μπροστά εγκαινιάζοντας το πρώτο μουσείο Αστικής Σύγχρονης Τέχνης του Δρόμου στον κόσμο.

Στο μουσείο εκτίθενται, για αρχή, έργα 150 Γερμανών και ξένων καλλιτεχνών σε μια πολυκατοικία με ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους σε δύο ορόφους. Εχουν τσιμεντένιο δάπεδο και πολλά ανοίγματα ώστε να δίνουν την εντύπωση στους επισκέπτες ότι βρίσκονται στο δρόμο.

«Η αστική σύγχρονη τέχνη είναι το εύλογο επόμενο βήμα αυτού που συμβαίνει στο δρόμο», εξηγεί στο Reuters η διευθύντρια του μουσείου Γιάσα Γιουνγκ. «Αυτός ο χώρος, που θυμίζει διαμέρισμα, μπορεί να γίνει ένα αρχείο που αφηγείται την ιστορία της street art για πρώτη φορά, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα», προσθέτει.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού BBC, πολλά από τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο έχουν ήδη εμφανιστεί στην πρόσοψή του ή στους τοίχους των κτιρίων που βρίσκονται στους γειτονικούς δρόμους, πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η περαιτέρω αναγνώριση των εκπροσώπων της τέχνης του δρόμου σε μια πόλη που σταθερά στηρίζει τους δημιουργούς γκράφιτι. Διάσημα είναι τα γκράφιτι στα απομεινάρια του τείχους του Βερολίνου.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Λούις Μασάι, του οποίου το έργο εκτίθεται στο νέο μουσείο, μίλησε με θέρμη για τη σημασία του εγχειρήματος. «Σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες που αποτελούν κομμάτι αυτής της σκηνής και αυτού του κινήματος εδώ και πολύ καιρό, τώρα έχουν τον σεβασμό που τους αξίζει», είπε.

Στο Βερολίνο είναι παράνομη η δημιουργία γκράφιτι σε κτίρια χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Αν όμως άδεια δοθεί, η τοπική κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τους καλλιτέχνες που παράγουν γκράφιτι διά της νομίμου οδού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter