Αν είσαι ανασφάλιστος να πεθάνεις για να μη ζημιωθούν οι ιδιωτικές κλινικές – Αλλάζει άρον-άρον στάση το υπουργείο Υγείας

Αν είσαι ανασφάλιστος να πεθάνεις για να μη ζημιωθούν οι ιδιωτικές κλινικές – Αλλάζει άρον-άρον στάση το υπουργείο Υγείας

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» το οποίο αποκαλύπτει την πραγματική διάθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον τομέα της Υγείας που αντιμετωπίζει τους ανασφάλιστους ως υποδεέστερους ασθενείς, με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και τις κλιμακούμενες ανάγκες σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εμπιστευτικό και επείγον έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το οποίο ενημερώνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Λογικά, όλοι οι άλλοι, θα αφεθούν στην τύχη τους, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 

«Μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

Το έγγραφο έρχεται τη στιγμή που οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν με περιστατικά κορονοϊού και και τα δημόσια νοσοκομεία αδειάζουν από ασθενείς άλλων νοσημάτων για να μετατραπούν σε κλινικές κορονοϊού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι ιδιωτικές κλινικές θα δέχονται μόνο τους ασφαλισμένους -σύμφωνα πάντα με το επίμαχο έγγραφο- προκειμένου για να μη ζημιωθούν οι ιδιώτες και παράλληλα να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Άρα, τι θα συμβεί με όσους χρειάζονται ΜΕΘ και δεν είναι ασφαλισμένοι;

«Οι ανασφάλιστοι λοιπόν, στην «καλύτερη» περίπτωση θα μένουν στις υποστελεχωμένες, συγχωνευμένες και μετακινούμενες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, που μένουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό λόγω των μετακινήσεων για τις ανάγκες της πανδημίας ή… θα πρέπει με κάποιο «μαγικό» τρόπο να πληρώσουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους για μεταφορά και νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ζωή των ασθενών μπαίνει στην επικίνδυνη ζυγαριά «κόστους – οφέλους», πάνω στην οποία στηρίζεται το σάπιο σύστημα που υπερασπίζονται όλοι οι υπέρμαχοι της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας», καταλήγει.

Πηγή: Rizospastis.gr

Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις το υπουργείο Υγείας έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και καταθέτει άρον άρον διάταξη νόμου με την οποία  «όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.»

Συγκεκριμένα αναφέρει 

«Με διάταξη νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ.

Κάτι που ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί.

Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter