Στη δίνη των Pandora Papers και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα

Στη δίνη των Pandora Papers και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα

Η εθνική εισαγγελία της Χιλής ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες όπως αποκαλύπτονται στα Pandora Papers.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στην πώληση το 2010 από την οικογένεια Πινιέρα ενός μεριδίου μεταλλευτικού έργου της Χιλής και, ανάλογα με τα ευρήματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δωροδοκία και σε κατηγορίες που αφορούν το φορολογήσιμο εισόδημα.

Η Εισαγγελία ανέφερε ότι μια προηγούμενη έρευνα σχετικά με την επιχειρηματική συμφωνία δεν περιλάμβανε σύμβαση, γραμμένη στα αγγλικά και υπογεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπως αποκαλύπτουν τα Pandora Papers.

«Η σύμβαση στα αγγλικά που δημιουργήθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική έρευνα και πιστεύουμε ότι είναι νέα στοιχεία στην υπόθεση», δήλωσε η Μάρτα Ερέρα, διευθύντρια της Ειδικού Σώματος κατά της Διαφθοράς

Ο Ερέρα είπε ότι εκτός από το ζητούμενο, αν θα ασκηθούν ποινικές κατηγορίες, οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουν εάν υπάρχει παραγραφή που εμποδίζει τους εισαγγελείς να προχωρήσουν.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Πινιέρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν στη διαρροή ερευνήθηκαν από την εισαγγελία το 2017 και ότι έχει αποσυνδεθεί από τις επιχειρήσεις της οικογένειάς του για περισσότερα από 12 χρόνια.

Ο Πινιέρα αντιμετωπίζει παράλληλα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν επίσης κοινοβουλευτική παραπομπή του που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραπομπή του.

Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά πριν από ημέρες από συνεργάτες της ICIJ, το Chilean Center for Investigative Reporting (CIPER) και το Labot, αποκάλυψαν ότι τον Δεκέμβριο του 2010, εννέα μήνες αφότου είχε ξεκινήσει η θητεία του προέδρου Πινιέρα, μια εταιρεία εξόρυξης της Χιλής,η Dominga, που ανήκει εν μέρει στα παιδιά του έκαναν μια συμφωνία 152 εκατομμυρίων δολαρίων με μια άλλη εταιρεία που ανήκε σε έναν από τους στενότερους φίλους του Πινιέρα, τον Κάρλος Αλμπέρτο Ντελάνο.

Ο Ντομίνγκα ερευνούσε ένα αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης χαλκού και σιδήρου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πραγματοποιούνταν κοντά στο Εθνικό Αποθεματικό Πιγκουίνων του Χούμπολντ, μια ευαίσθητη περιβαλλοντική περιοχή που αποτελεί βιότοπο για φάλαινες, δελφίνια, πουλιά και πιγκουίνους του Χούμπολντ.

Τα πρώτα 138 εκατομμύρια δολάρια της συμφωνίας έγιναν μέσω εταιρείων –βιτρίνας που ήταν εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και έπρεπε να πληρωθούν σε τρεις δόσεις. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η τελευταία δόση των 9,9 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβαλλόταν μόνο εάν δεν υπήρχαν κανονιστικά μέτρα που θα απέτρεπαν «αμετάκλητα» ένα υπό εξέταση μεταλλευτικό έργο – για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός φυσικού καταφυγίου. Τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν στη Χιλή, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε ο συνεργάτης της ICIJ, CIPER.

Το μεταλλευτικό έργο βρίσκεται σε νομικές περιπέτειες  εδώ και χρόνια: Απορρίφθηκε από περιβαλλοντική επιτροπή το 2017. Η Andes Iron, η εταιρεία που αγόρασε το εξορυκτικό έργο, άσκησε έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από το περιβαλλοντικό δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή τους το 2019.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το γεγονός ότι ο Πινιέρα ήταν πρόεδρος τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία παρουσιάζει σύγκρουση συμφερόντων και πρέπει να διερευνηθεί.

«Όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κατηγορητήριο εναντίον του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα”, δήλωσε ο Jaime Naranjo, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση του προέδρου.

Πηγή: icij

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter