Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Τουλάχιστον 270 νεκροί – Αγωνία για τους Έλληνες τραυματίες

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Τουλάχιστον 270 νεκροί – Αγωνία για τους Έλληνες τραυματίες

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών ομάδων στο Σουδάν, με τις μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και τον τραυματισμό σε άλλους 2.600, ενώ την ίδια στιγμή νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγνοείται ασθενοφόρο που μετέφερε δύο έλληνες τραυματίες.

Ειδικότερα, οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών συνεχίζουν να συνταράσσουν το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν. Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας της χώρας. Παρότι οι δυνάμεις των ανταρτών του RSF δηλώνουν ότι παραμένουν πιστές στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε για 24 ώρες κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ εκτεταμένες συγκρούσεις αναφέρονται σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι τελευταία φορά εθεάθησαν σε καροτσάκια σε είσοδο βομβαρδισμένου νοσοκομείου. Τότε, πήγε ένα ασθενοφόρο να τους παραλάβει για να τους μεταφέρει σε χώρο της ελληνικής κοινότητας προκειμένου να είναι ασφαλείς. Ωστόσο, η επικοινωνία διακόπηκε και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται, αφού κανείς δεν γνωρίζει που είναι, ούτε μπορεί να τους εντοπίσει.

Η κατάσταση παραμένει δραματική και για τους έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Την Τρίτη, ο στρατός έφτασε έξω από τον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού, ενώ οι εγκλωβισμένοι χρειάστηκε να φύγουν από τον ναό και να μεταφερθούν στα γραφεία του καθώς κατέρρευσε τμήμα του τοίχου, μετά τις ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ.

Κλειστά τα μισά νοσοκομεία στο Χαρτούμ

Tην ίδια στιγμή το Χαρτούμ μοιάζει έρημη πόλη, καθώς χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις εχθροπραξίες και τις λεηλασίες σπιτιών που αναφέρονται.

Παράλληλα, τουλάχιστον τα μισά νοσοκομεία του Χαρτούμ έχουν κλείσει λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. «Μέσα σε 72 ώρες το 50% των νοσοκομείων του Χαρτούμ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας» δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσείν, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλώντας στο CNN

Πηγή: Al Jazeera, Africanews.com

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Έκρυθμη η κατάσταση και τουλάχιστον 270 νεκροί – Στο κενό οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter