Στη σκιά αποχωρήσεων, το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει υποψηφιότητες για τις εκλογές

Στη σκιά αποχωρήσεων, το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει υποψηφιότητες για τις εκλογές

Μάχη με την εσωστρέφεια δίνει η Χαριλάου Τρικούπη στην πορεία για τις εκλογές, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνει κάλεσμα για ενότητα στην προσπάθεια εκλογικής ενίσχυσης.   Στη σκιά νέων αποχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ και αποσύρσεων από τα ψηφοδέλτιά του, συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή το μεσημέρι της Κυριακής (29  Ιανουαρίου 2023) για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών.
Αντίρροπη στις “απώλειες” στελεχών  είναι επικοινωνιακά η προσδοκία που σκορπά η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια λαμπερών ονομάτων, όπως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Σαργκάνης, ή προσώπων, όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης (γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ειρηνιστή γιατρού, βουλευτή συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ που δολοφονήθηκε το 1963), ο οποίος, ας μην μας διαφεύγει, ήταν το 2015 υποψήφιος με το Ποτάμι (ο αδελφός του Θόδωρος ήταν το 2012 υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ). Με τη σύνθεση  των ψηφοδελτίων  στις εκλογικές περιφέρειες η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην επιδίωξή της  να διεμβολίσει την Κουμουνδούρου και την Πειραιώς.  Ομως, πρωτεύον είναι να πείσει τους ψηφοφόρους για την  “ταυτότητα” της ψήφου στο ΠΑΣΟΚ  και να βρει το ενοποιητικό στοιχείο για τα κομματικά στελέχη και τους φίλους του κόμματος.  Δεν είναι μόνο ο διαγκωνισμός μεταξύ στελεχών για την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και τη διεκδίκηση έδρας ανά εκλογική περιφέρεια  που προκαλεί δυσθυμία στην πορεία για τις κάλπες.

Σε μια περίοδο που η πολιτική ρευστότητα εντείνεται, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει βηματισμό. Το κλίμα επιβαρύνεται,  από   οργανωτικές αρρυθμίες που έχουν εντοπισθεί και από την ασάφεια στην έκφραση πολιτικών θέσεων και μετεκλογικών επιλογών . Ολα αυτά ξεπηδούν μέσα από  τα πυρά στελεχών που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ ή δηλώνουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Σάββατο (28 Ιανουαρίου 2023),  δήλωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ ο  σύμβουλος διοίκησης επιχειρήσεων Απόστολος Σπυρόπουλος , γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου – το 2019 είχε αναλάβει, με απόφαση της τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά , τη θέση του Συντονιστή Εργου Τομέων Πολιτικής. Στη δήλωση αποχώρησής του επιφυλάσσει πυρά κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, εγκαλώντας την ότι  το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του, διοικείται  από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της οποίας εσωκομματικής κυριαρχίας». Μετά την αποχώρησή του, το ψηφοδέλτιο στην Αρκαδία αναπροσαρμόζεται  -σήμερα βουλευτής Αρκαδίας είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την  ίδια ώρα, με εσωκομματικές αιχμές δημοσιοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα, που δεν  κρύβει την δυσαρέσκειά της απέναντι στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη -και εμμέσως στην ηγεσία της.  Αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, επιστήμονας και κομματικό στέλεχος, και παράλληλα   εκφράζει την αντίθεσή της με ένα πολιτικό και κομματικό σύστημα που, όπως σημειώνει, «αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την “παράδοση” με το επίθετό τους, τους καρεκλοκενταύρους ή τους υποψήφιους του κομματικού σωλήνα». To Documento είχε γράψει ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου (https://www.documentonews.gr/article/pasok-xanontai-giati-remvazoyn-pros-maximoy/ )  ότι η Ζέφη Δημαδάμα δεν θα είναι υποψήφια στην Α΄Αθήνας , όπου είχε κατέλθει στις εκλογές του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκλογική περιφέρεια της Α΄Αθήνας θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, ο  βουλευτής   Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής στη δημοτική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Αθηναίων (Αθήνα Είσαι Εσύ), το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ρωξάνη Μπέη, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με την παράταξη Γερουλάνου Ρωξάνη Μπέη.

Πάντως, η Ζέφη Δημαδάμα  δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχες με το ΠΑΣΟΚ ενώ θα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Αθήνας. Είναι αξιοσημείωτο ότι και η Ζέφη Δημαδάμα μνημονεύει την Φώφη Γεννηματά.

Οι αποχωρήσεις και αποσύρσεις έχουν γίνει πονοκέφαλος για την Χαριλάου Τρικούπη. Πρόσφατα η δικηγόρος Αναστασία Σιμητροπούλου αποχώρησε από τη θέση τής αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου ενώ λίγο νωρίτερα ο δημοσιογράφος Παντελής Περιβολάρης αποχώρησε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Καβάλα. Από την αρχή της νέας χρονιάς, η Χαριλάου Τρικούπη μετρά “απώλειες” : ο ιατρός Βαγγέλης Γάκης απέσυρε  το ενδιαφέρον του  για το ψηφοδέλτιο Αιτωλοακαρνανίας ,  ο Λευτέρης Χρυσοφάκης για το ψηφοδέλτιο Α΄Πειραιά,,    ο διεθνολόγος Γιώργος Πετρουλάκης για το ψηφοδέλτιο Μαγνησίας, ενώ περιφερειακός σύμβουλος Αττικής   Δημήτρης Κατσικάρης δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Ηρθε τώρα να ταράξει τα νερά και η κριτική της Ζέφης Δημαδάμα. Στη δημόσια παρέμβασή της, μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η Ζέφη Δημαδάμα, Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρει τα εξής:

«Δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής σε αυτές τις εκλογές. Δεν κάνω πίσω, παραμένω στρατιώτης της παράταξής μας. Έχω δώσει σε δύσκολους καιρούς πολλές μάχες και θα συνεχίσω να τις δίνω για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα.
Η πολιτική σήμερα έχει τοξικότητα, έχει δυσκολίες -περισσότερες και σκληρότερες για τις γυναίκες υποψήφιες- ενώ θέλει ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους (δεν έχω ούτε θέλω να έχω χορηγούς).
Αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την “παράδοση” με το επίθετό τους, τους καρεκλοκενταύρους ή τους υποψήφιους του κομματικού σωλήνα.
Όχι τους επιστήμονες, όχι τους ανθρώπους της κοινωνίας…
Δεν σταμάτησα να δουλεύω στο πανεπιστήμιο για να ασχοληθώ στο κομματικό επιτελείο ακόμη και όταν ήμουν αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Γιατί η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, γιατί χρειάζεται αρχή μέση τέλος. Δυο θητείες είναι αρκετές…
Είμαι δυναμικά εδώ. Έχω δυνατότητα και ρόλο να προσφέρω στην κοινωνία και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που με εμπιστεύτηκαν όλα τα μέλη του για τη θέση της Αντιπροέδρου Γυναικών και από την Προεδρία της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Αθήνας και φυσικά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ από το ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησα και υπηρετώ όταν πολλοί ήταν απόντες ή απούσες στα δύσκολα.
Το ποσοστό του 2019 δηλαδή το 8, 1% ήταν ΑΘΛΟΣ όταν παραλάβαμε ένα “ρημαγμένο” κόμμα. Και τώρα με αρχηγό τον Ν. Ανδρουλάκη θα ξαναδώσουμε όλοι και όλες μαζί αγώνες για ακόμη ψηλότερα και ψηλότερα!
Ψηλότερα για το Κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ το κίνημα σοσιαλισμού του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ελλάδα και τους πολίτες. Είμαι δυναμικά εδώ.
Η απίστευτη στήριξη ολων μου είναι απαραίτητη και μου δίνει δύναμη και αποφασιστικότητα να προχωράμε, μαζι, με ευθύνη, εντιμότητα, πάθος και όραμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter