Στη «σκιά» των τουρκικών F16 το ΚΥΣΕΑ – Γενικόλογες διαπιστώσεις για Τουρκία, εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Στη «σκιά» των τουρκικών F16 το ΚΥΣΕΑ – Γενικόλογες διαπιστώσεις για Τουρκία, εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Υπό το βάρος της απόρριψης από την αμερικανική Γερουσία των περιοριστικών όρων για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) το μεσημέρι της Τετάρτης, με την επίσημη ενημέρωση που επιφύλαξε η κυβέρνηση να αφήνει εκτός το εν λόγω ζήτημα, και να αναφέρεται γενικόλογα στα εξοπλιστικά, το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ-Γερουσία: Γιατί η απόφαση για τα F16 συνιστά ήττα της διπλωματίας Μητσοτάκη

Στον «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση παρέμειναν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι συζητήθηκε κατά τη σημερινή «τακτική» συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με το μείζον «θέμα της ημέρας» της απάλειψης των όρων που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, στην Τουρκία να αντιμετωπίζεται με χαμηλούς τόνους.

Κατά τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», καθώς και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Στο τέλος της ανακοίνωσης, γίνεται αναφορά και στη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τη σημείωση πως αυτή αντιμετωπίζεται «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Κατά άλλες πληροφορίες, στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ τέθηκε και το ζήτημα της νέα συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο το 2019. Σιγήν ιχθύος τηρείται και για την «ψυχρολουσία» από την αμερικανική Γερουσία για τους απαγορευτικούς όρους για την πώληση F-16 στην Τουρκία που απορρίφθηκαν, με τις κυβερνητικές διαρροές ωστόσο να επικεντρώνονται στο δικαίωμα βέτο που διατηρεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τόσο από τη Λιβύη όσο και από την «επεισοδιακή» εμφάνιση Ερντογάν στην Πράγα έχουν φέρει δυσαρέσκεια για τα μειωμένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δίχως να προσωποποιούνται προς ώρας οι ευθύνες. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη που έγινε γνωστή μέσω διαρροής στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για «πύκνωση» των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ, ακόμα και για μία φορά κάθε μήνα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Άλλωστε, η τελευταία συνεδρίαση που έλαβε χώρα ήταν στα τέλη Αυγούστου, και κανείς δεν μπορεί να πει πως έκτοτε δεν υπήρχαν σημαντικές αφορμές για περαιτέρω συνεδριάσεις.

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συναντήσει και τον επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς και τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας την Πέμπτη, χωρίς όμως να αναμένονται ειδήσεις από τις συναντήσεις αυτές.

Στη σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter