Στη Βουλή η τροπολογία για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, γονικές παροχές και αφορολόγητο

Στη Βουλή η τροπολογία για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, γονικές παροχές και αφορολόγητο

Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου φοροελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων κατατέθηκε σήμερα καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ από αύριο 1 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η κατάργηση του φόρου για δωρεές και γονικές παροχές έως το ύψος των 800.000 ευρώ, οπότε για να μπορούν οι εφορίες να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο, θα πρέπει πρώτα ο νόμος να έχει περάσει από τη Βουλή.

Στον «πυρήνα» των μέτρων που περιλαμβάνονται συνεπώς στην τροπολογία, βρίσκεται η αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με τις δωρεές και τις γονικές παροχές που ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες. Ειδικότερα προβλέπεται η αύξηση στις 800.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού (γονείς σε τέκνα, παππούδες σε εγγόνια, μεταξύ των συζύγων και αντίστροφα). Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όχι μόνον ακίνητα αλλά για πρώτη φορά και δωρεές-παροχές σε μετρητά, κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο), μετοχές, ακόμη και κάλυψη τεκμηρίων.

Άλλα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, έως και τον Ιούνιο του 2022, η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022, η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους και η πλήρης απαλλαγή των νέων ηλικίας έως 29 ετών.
Άλλες διατάξεις προβλέπουν τη μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου καθώς και έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

Τέλος, με την τροπολογία γίνεται η σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και ανοίγει ο δρόμος για την κρατική επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που λαμβάνουν ρεύμα από τη χαμηλή τάση ως το ύψος των 200 εκατ. ευρώ, αλλά και για την επιδότηση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αυτού να παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση.

Το πακέτο δεν περιλαμβάνει ωστόσο πολλά άλλα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καθώς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Παιδείας. Δεν περιλαμβάνει επίσης και τις προβλέψεις για την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας ως τα τέλη του 2021, επί των οποίων δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter