Στη Βουλή η τροπολογία για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

Στη Βουλή η τροπολογία για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» συμπεριλήφθηκε η τροπολογία που αφορά -μεταξύ άλλων- το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid–19.

Η τροπολογία προβλέπει πως το πιστοποιητικό στοχεύει στη διευκόλυνση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση» σημειώνει στην τροπολογία, στην οποία δεν φαίνεται πως έχουν συμπεριληφθεί τα self-test.

Στο πιστοποιητικό θα περιέχονται προσωπικά δεδομένα (όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης κοκ) και θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στο gov.gr και θα φέρει «μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή». Κατά την τροπολογία, για την άντληση στοιχεία η εν λόγω πλατφόρμα θα συνδέεται το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών.

Επιπλέον, την πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ την υποχρέωση επεξεργασίας, σχεδιασμού, προστασίας της πλατφόρμας από παραβιάσεις και εφαρμογής του GDPR θα αναλάβει το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας). «Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid – 19 δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορονοϊό» τονίζεται και προστίθεται πως λοιπά «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η τροπολογία:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter