Στη Βουλή το θέμα της ενοικίασης των εγκαταστάσεων τένις στο ΟΑΚΑ

Στη Βουλή το θέμα της ενοικίασης των εγκαταστάσεων τένις στο ΟΑΚΑ

Το θέμα της εκμίσθωσης σε ιδιώτη των γηπεδικών εγκαταστάσεων τένις στο ΟΑΚΑ για 35 χρόνια με μηνιαίο ενοίκιο 15.000 ευρώ, το οποίο αποκάλυψε το Documento στις 16 Ιανουαρίου, έφεραν στη Βουλή με ερωτήσεις που κατέθεσαν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού Κινήματος Αλλαγής αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων (γιατί άραγε τότε;) 28.12.2021 αποφάσισε η Διοίκηση του ΟΑΚΑ να ανακοινώσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση της Ολυμπιακής Εγκατάστασης του Τένις για 35 χρόνια, έκτασης 70.000 τετραγωνικών μέτρων, με κτιριακές υποδομές εμβαδού 10.000 τ.μ. περίπου, με κεντρικό στάδιο 8.500 θεατών, με δεύτερο μικρότερο 3.000 θεατών και 14 γήπεδα ακόμη, με το σκανδαλώδες τίμημα εκκίνησης των 15.000€ μηνιαίως και με προθεσμία υποβολής προσφορών 55 ημέρες.

Η κερδοφόρα εγκατάσταση είχε τελείως παράλογα δοθεί από το ΟΑΚΑ τα δύο χρόνια 2020 και 2021 σε εταιρία συμφερόντων γνωστών οικογενειών, προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα ακολουθούν σήμερα. Η διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού φωτογραφίζει την υπάρχουσα εταιρία με προκλητικό τρόπο και διατάξεις. Ανοίγει δε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και των λοιπών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ.

Δύο εκτιμητές;- που επελέγησαν από το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ έδωσαν το ευτελές τίμημα των 15.000€ μηνιαίως. Η διακήρυξη με «φωτογραφική» διάταξη ζητά εμπειρία σε διαχείριση παρόμοιας εγκατάστασης (ποια είναι η δεύτερη;) με συμμετοχή επιχειρηματία 30% στο σχήμα που θα προσφέρει, ζητά επένδυση 5.000.000€ για τα πρώτα 3 χρόνια με ασαφές και απροσδιόριστο αντικείμενο και επιβάλλει αύξηση ενοικίου μετά από τα πρώτα 12 χρόνια της σύμβασης και άλλα πολλά, που φωτογραφίζουν ένα και μόνο συμμετέχοντα.

Το ΠΑΣΟΚ το 1982 ολοκλήρωσε και ανάπτυξε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, τις προσάρμοσε για τις ανάγκες του «Αθήνα 2004» και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει πάλι μπροστά για να στηρίξει το Δημόσιο χαρακτήρα τους, με βαθιά πίστη πως ο Αθλητισμός είναι Κοινωνικό Αγαθό. Η εγκατάσταση του Τένις ήταν διαρκώς κερδοφόρα για το ΟΑΚΑ και θα μπορούσε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη η οποιαδήποτε βελτίωσή της, ιδιαίτερα με την τεράστια ανάπτυξη του Τένις στην Πατρίδα μας.

Ερωτάται η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο εποπτεύων την Διοίκηση του ΟΑΚΑ Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης:

-Αν συμφωνεί με το μηνιαίο τίμημα των 15.000€

-Αν γνωρίζει ότι η γη επί της οποίας υπάρχουν οι εγκαταστάσεις ανήκει στην Ε.Ο.Ε.

-Αν γνωρίζει ότι πίσω από τον διαγωνισμό εκμίσθωσης για 35 χρόνια υποκρύπτεται σύμβαση παραχώρησης.

-Αν η Νομική του Υπηρεσία έχει γνωμοδοτήσει σχετικά.

-Αν θα εμπλακεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για την νομιμότητα.

-Αν η δημοσίευση της διακήρυξης έχει δημοσιευθεί νόμιμα και στην Ε.Ε.

-Γιατί δόθηκαν μόνο 55 ημέρες για μελέτες 5.000.000€, μέγεθος που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον φωτογραφικά ζητούμενο χρόνο και αν γνωρίζει ότι συγκεκριμένο τεχνικό γραφείο ετοίμαζε τις μελέτες μήνες πριν και για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρίας;

-Γιατί ο διαγωνισμός δεν επιτρέπει την παροχή δάνειας εμπειρίας, όπως όλοι οι διαγωνισμοί μεγάλου οικονομικού αντικειμένου;».

«Επιχείρηση παράδοσης του ΟΑΚΑ»

Την επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, «για την επιχείρηση παράδοσης του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα, υπογράφει ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης:

«Στα πλαίσια του κυβερνητικού σχεδίου «ΟΑΚΑ 2.0», για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών, πρόσφατα δημοσιεύτηκε διακήρυξη ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκμίσθωση του συνόλου του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης.

Συγκεκριμένα, επιχειρείται η παράδοση ολυμπιακών εγκαταστάσεων δημοσίου συμφέροντος 70.000 τ.μ., που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για την προστασία των κερδών του, ο υποψήφιος «επενδυτής» δε θα βάλει «ούτε ευρώ» από την τσέπη του για τις προβλεπόμενες εργασίες «αναβάθμισης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης». Τα έργα αυτά θα γίνουν με χρήματα του ελληνικού λαού και ειδικότερα με πόρους από τη μοιρασιά των 2,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονται για το σχέδιο Ελλάδα 2.0, στο οποίο περιλαμβάνεται το ΟΑΚΑ, με περίπου 56 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το ΟΑΚΑ θα αποζημιώνει τον μελλοντικό μισθωτή για τους ήδη υπάρχοντες μισθωτές στις εγκαταστάσεις του τένις «δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των συγκεκριμένων χώρων έως την παράδοσή τους σε αυτόν». Με απλά λόγια το κράτος χρηματοδοτεί ιδιώτες για να αξιοποιήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού προς όφελός τους.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης δε φαίνεται να σταματά στο Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού το παράδειγμα «αξιοποίησης» του Τένις θα ακολουθηθεί και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Επιπροσθέτως, πρόσφατα το Δ.Σ του ΟΑΚΑ με απευθείας ανάθεση όρισε δυο «ανεξάρτητους» εκτιμητές για την εκτίμηση της μίσθωσης των εγκαταστάσεων του Κλειστού γηπέδου Μπάσκετ, που κι αυτό περιλαμβάνεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και το Ποδηλατοδρόμιο.

Με δεδομένο ότι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται από Ομοσπονδίες, Σωματεία, τη νεολαία και τους πολίτες της περιοχής για αναψυχή και άσκηση μέσα από οργανωμένα προγράμματα, και όχι να παραδίδονται και με φωτογραφικές διακηρύξεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη μετατροπή τους σε εισπρακτικούς κερδοσκοπικούς φορείς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

-Να σταματήσει κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

-Nα παραδοθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του τένις στην ομοσπονδία, στα σωματεία, στη νεολαία, στους πολίτες των δήμων για άσκηση και αναψυχή».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter