Στη Βραζιλία θα υποδεχθεί το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Βραζιλία θα υποδεχθεί το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας

Πρωτοχρονιά στη Βραζιλία θα περάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας! Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε πρόσκληση να παρευρεθεί στην τρίτη προεδρική ορκωμοσία του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια κάτι που αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο, όσο και για την χώρα μας.

Άλλωστε η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μέλος της G20 και των BRICS, με τεράστια περιφερειακή ισχύ. Καθοριστικές για την πρόοδο της Βραζιλίας ήταν οι δύο προηγούμενες θητείες του Λούλα κατά τη διάρκεια των οποίων εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και να μειωθούν καθοριστικά οι κοινωνικές ανισότητες, μέσα από πρωτοπόρα προγράμματα εξάλειψης της φτώχειας. Η πρόσφατη νίκη του Λούλα αποτέλεσε άλλωστε μια νίκη ενάντια στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αλλά και η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που έλαβαν χώρα κατά την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, «βρίσκοντας μιμητές και στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Λούλα, θα σταθεί δίπλα σε δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Λατινική Αμερική που έχουν προσκληθεί και θα ταξιδέψουν στην Μπραζίλια για την εμβληματική ορκωμοσία.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα είναι «παλιοί γνώριμοι». Συναντήθηκαν πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με ηγέτες και πολιτικά στελέχη σε Βραζιλία και Αργεντινή. Σε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, ο τότε πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών, είχε απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό: «Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση». Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή, είχε πει ότι «στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, είχε συναντήσει επίσης την Ντίλμα Ρούσεφ, διάδοχο του Λούλα και κορυφαίο στέλεχος του PT, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι επαφές Τσίπρα και Λούλα ήταν ανέκαθεν εγκάρδιες. Αντίστοιχα στενές ήταν και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το PT, οι ηγεσίες των οποίων είχαν συχνές συναντήσεις και κοινές δράσεις. Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι στα εκατέρωθεν κομματικά συνέδρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λούλα Ντα Σίλβα.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βραζιλία την Πρωτοχρονιά ο Αλέξης Τσίπρας για την ορκωμοσία του Λούλα ντα Σίλβα

Μυστικά & Documento

19/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter