Στίβεν Κον: Οι πολιτικοί σας πρέπει να λογοδοτήσουν

Στίβεν Κον: Οι πολιτικοί σας πρέπει να λογοδοτήσουν

Καταπέλτης για πρόσωπα που πιστεύει ότι δωροδοκήθηκαν, ο Αμερικανός συνήγορος των Ελλήνων μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος

«Οι πολιτικοί που δωροδοκήθηκαν θα έπρεπε να καταστούν υπόλογοι στην Ελλάδα». Οσα δήλωσε ο Αµερικανός δικηγόρος Στίβεν Κον, ο οποίος εκπροσωπεί τους Ελληνες προστατευόµενους µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ, για την εκποµπή έρευνας «Το κουτί της Πανδώρας» –το συγκεκριµένο επεισόδιο θα προβληθεί σύντοµα– είναι συγκλονιστικά και σήµερα το Documento σας προσφέρει µια πρώτη… εικόνα.

«Κάνουν αυτό που κάνουν πάντα οι εγκληµατίες»

Με αφορµή τον εξωδικαστικό συµβιβασµό της Novartis µε τις αµερικανικές αρχές, βάσει του οποίου η πολυεθνική αναγκάστηκε να καταβάλει 310 εκατ. δολάρια για αθέµιτες πρακτικές στη χώρα µας την περίοδο 2012-15, ο Στ. Κον είναι ξεκάθαρος: το τεράστιο ποσό του εξωδικαστικού συµβιβασµού είναι απόδειξη ότι η Novartis προχώρησε σε δωροδοκίες –και πολιτικών– κάνοντας παράλληλα λόγο για «ξεκάθαρες αποδείξεις δωροδοκίας», «µαζική ληστεία ευρείας κλίµακας» και «καταστροφή της δηµοκρατίας». ∆εν παρέλειψε µάλιστα να καταφερθεί εναντίον όσων σπεύδουν να επιτεθούν στους µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος λέγοντας ότι προχωρούν σε αυτές τις πρακτικές επειδή «γνωρίζουν ότι είναι ένοχοι και κάνουν αυτό που κάνουν πάντα οι εγκληµατίες».

«Η µεγαλύτερη στοιχειοθετηµένη ληστεία»

Αναφορικά µε το ότι υπάρχουν ακόµη αρκετές φωνές στην Ελλάδα που ισχυρίζονται ότι η υπόθεση της Novartis είναι µεν σκάνδαλο αλλά αυτό αφορά µόνο γιατρούς, ο Στ. Κον δήλωσε ότι «αυτό είναι παράλογο. Το να πιστεύεις ότι εκατον-τάδες γιατροί µπορούσαν να δωροδοκηθούν και οι πολιτικοί που διηύθυναν την οργάνωση δεν το γνωρίζουν, δεν το διευ-κολύνουν, δεν το υποστηρίζουν, είναι απλώς αµφισβητήσιµο. Αυτό που είναι κατανοητό είναι ότι αν η Novartis οµολογούσε την ενοχή της, ότι πλήρωνε δωροδοκίες σε υπουργούς, το πρόστιµο θα ήταν πολύ υψηλότερο και το πιθανότερο είναι ότι η Novartis θα έλεγε “ας πάµε σε δίκη”».

«Οι πολιτικοί που δωροδοκήθηκαν», σύµφωνα µε τον Στ. Κον, «θα έπρεπε να καταστούν υπόλογοι στην Ελλάδα. Θυµηθείτε: οι ΗΠΑ δεν µπορούν να διώξουν έναν Ελληνα πολιτικό. Η µόνη µας δικαιοδοσία είναι προς τις πολυεθνικές εταιρείες που έκαναν τη δωροδοκία. Εµείς δεν έχουµε καµία δικαιοδοσία να προσαγάγουµε τους πολιτικούς που έλαβαν τις δωροδοκίες. Είναι ευθύνη της Ελλάδας. Οι Ελληνες πολίτες τώρα ξέρουν ότι το σύστηµα υγείας τους ληστεύτηκε, βιάστηκε. Οι τιµές [σ.σ.: των φαρµάκων] ανέβηκαν. Η Novartis πλήρωσε ώστε να µπορούν να χρεώσουν περισσότερα σε κάθε πολίτη της Ελλάδας. Είναι µια µαζική ληστεία ευρείας κλίµακας σε µια χώρα. Και άπτεται στην ευθύνη των Ελλήνων πολιτών να καταστήσουν τους πολιτικούς τους υπόλογους».

«Αν οι Ελληνες πολίτες θέλετε να ζήσετε σε µια χώρα όπου η διαφθορά είναι ευρεία, όπου οι µεγάλες πολυεθνικές από την Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ηνωµένο Βασίλειο και τη Γερµανία µπορούν να έρθουν και να καταστρέψουν τη δηµοκρατία σας, να εξαγοράσουν τους πολιτικούς σας, αν αυτό θέλετε, είναι δική σας επιλογή. Απτεται σε εσάς, τους Ελληνες πολίτες, να πολεµήσετε τους πολιτικούς σας, να επανακτήσετε τη δηµοκρατία σας. Και να µη γυρνάτε την πλάτη σας και να λέτε ότι όλοι δωροδοκούνται» σηµείωσε. Συµπλήρωσε µάλιστα ότι «η δωροδοκία στην κλίµακα που η Novartis έδωσε είναι η µεγαλύτερη ληστεία που έχει πιθανότατα τεκµηριωθεί στην ιστορία της Ελλάδας. Εκλεψαν κάθε Ελληνα πολίτη».

«Είναι πεντακάθαρες οι αποδείξεις δωροδοκίας»

«Θεωρώ ότι οι αποδείξεις δωροδοκίας ήταν πεντακάθαρες και ήταν µέρος [σ.σ.: της αιτίας] που συντελέστηκε ο εξωδικαστικός συµβιβασµός. Ο µόνος λόγος που η Novartis θα συµφωνούσε να πληρώσει τα 300 εκατ. δολάρια και να συµφωνήσει σε αυτούς τους ισχυρούς όρους συµµόρφωσης είναι αν οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές αποδείξεις δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα» υπογραµµίζει και συµπληρώνει: «Επίσης αυτό που οι άνθρωποι µπορεί να µη γνωρίζουν είναι ότι η Novartis έπρεπε να συµφωνήσει σε όλη τη φρασεολογία αυτής της συµφωνίας. Είναι µια διαπραγµάτευση. Αλλά η διαπραγµάτευση δεν τελειώνει υποθέτοντας ότι χρησιµοποιούνται όλες οι αποδείξεις. Πάντα υπάρχουν πολύ περισσότερα και χρησιµοποιείς τις αποδείξεις δωροδοκίας υπουργών, δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα. Τα χρησιµοποιείς για να πιέσεις τη Novartis να συµφωνήσει σε αυτό που συµφώνησε. ∆εν θα µπορούσες να πάρεις έναν συµβιβασµό αν επιδίωκες η Novartis να δηλώσει ένοχη ότι δωροδόκησε δέκα υπουργούς. Θα πήγαιναν στο δικαστήριο, θα το πάλευαν για χρόνια. ∆εν θα βοηθούσε κανέναν. Είναι µέρος της συµφωνίας».

Αναφορικά µε όσους απειλούν και εκφοβίζουν τους προστατευόµενους µάρτυρες, ο Στ. Κον δήλωσε: «Αντιπροσωπεύω µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος εδώ και 35 χρόνια. Οι άνθρωποι που τους επιτίθενται είναι αυτοί που είναι ένοχοι. Οι άνθρωποι που έχουν κάτι να κρύψουν. Γι’ αυτό το κάνουν: για να τροµάξουν τους µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος, να τους τιµωρήσουν και να τροµάξουν άλλους µάρτυρες. Γνωρίζουν ότι είναι ένοχοι και κάνουν αυτό που κάνουν πάντα οι εγκληµατίες. Προσπαθούν να παρακωλύσουν τη ∆ικαιοσύνη. ∆εν θέλουν µάρτυρες να βγουν µπροστά. Εχουν πολλά να χάσουν. Θέλετε να µάθετε ποιοι είναι οι εγκληµατίες σας; Ποιος επιτίθεται στους µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος; Γιατί θα πρέπει να έχουν έναν λόγο και ένα κίνητρο για να το κάνουν αυτό. Ποιο είναι το κίνητρό τους; Γιατί θέλουν να τροµάξουν ανθρώπους; Για να κρατήσουν το στόµα τους κλειστό και να µην αποκαλύψουν ποτέ τίποτε».

Στην ερώτηση πώς στοιχειοθετείται ότι η υπόθεση δεν είναι σκευωρία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο Αµερικανός δικηγόρος ήταν και πάλι σαφής: «Υπάρχουν 300 εκατοµµύρια λόγοι που το εξηγούν. Είναι πραγµατικό σκάνδαλο. Και αν ανατρέξετε σε όλες τις διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς, κανείς δεν θα είχε πληρώσει τόσο πολλά χρήµατα αν το σκάνδαλο δεν ήταν πολύ µεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πλήρωσαν. Ετσι λειτουργεί το σύστηµα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter