«Στημένο» κατηγορητήριο για τα δύο μέλη του Ρουβίκωνα δείχνουν οι καταθέσεις μαρτύρων – «Η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη»

«Στημένο» κατηγορητήριο για τα δύο μέλη του Ρουβίκωνα δείχνουν οι καταθέσεις μαρτύρων – «Η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη»
Καταρρέει το κατηγορητήριο κατά των δυο μελών του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα οι οποίοι κατηγορούνται για ηθική και φυσική αυτουργία αντίστοιχα στη δολοφονία του εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια το 2016.

Οι ίδιοι σε δήλωσή τους στο δικαστήριο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έκαναν λόγο περί σκευωρίας και «στοχοποίηση της συλλογικότητάς τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη συνεργασία επίορκων αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών που μετά τις καταθέσεις τους αποφυλακίστηκαν. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί γιατί είμαστε εδώ και ποιους αυτό εξυπηρετεί»

Στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εξετάστηκε πρώτη κατέθεσε μία γυναίκα που φέρεται να είναι από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας η οποία με όσα είπε καταδεικνύει ότι το κατηγορητήριο είναι όπως έχουν καταγγείλει εξ αρχής οι κατηγορούμενοι, στημένο.

Η ίδια υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της αρχικής της κατάθεσης ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και είχε ήδη συλληφθεί από την προηγούμενη ημέρα ως διακινήτρια. Η μάρτυρας εξεταζόμενη σήμερα από τους δικαστές υποστήριξε ότι ουσιαστικά η αστυνομία καθοδήγησε την κατάθεση της, την οποία μάλιστα δεν της έδωσαν να διαβάσει πριν την υπογράψει.

«Να μην βασιστείτε σε μένα. Εγώ δεν υπέδειξα κανέναν. Ήμουν το πιο ακατάλληλο άτομο για να πω τι ξέρω. Ήμουν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Δεν θυμάμαι τι έχω καταθέσει ήταν μια κακιά περίοδος για μένα. Είπα ότι άκουσα ότι έγινε από έναν καραφλό δεν σημαίνει ότι ξέρω. Αν είναι έτσι να φέρουμε όλους τους καραφλούς ανθρώπους κατηγορούμενους. Η αστυνομία μου έδειχνε φωτογραφίες ανθρώπων και με ρωτούσε αν τους έχω δει γενικά στα Εξάρχεια. Ήμουν άρρωστος άνθρωπος. Δεν μπορώ να απαντήσω σε τίποτα από αυτά που με ρωτάτε. Δεν έπρεπε να είμαι καν εδώ. Δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν θεωρώ ότι τα έχω πει κ έτσι ακριβώς όπως είναι στην κατάθεση. Η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη. Ήμουν την ίδια εποχή κατηγορούμενη για διακίνηση.Δεν θυμάμαι τίποτα δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο έτσι».

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση από την συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων Άννυ Παπαρούσου σχετικά με το αν οι αστυνομικοί κατεύθυναν την κατάθεσή της, σημείωσε:

«Μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) αν τους βοηθήσω και ενδεχομένως να είναι γραμμένα παραπάνω πράγματα από αυτά που έχω πει στην κατάθεση. Τα λόγια μου δεν είναι ακριβώς αυτά που γράφονται στο χαρτί. Δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι τα έχω πει αυτά», είπε η μάρτυρας χαρακτηριστικά».

Κώστας Παπαδάκης (συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων): Η αιτία που συλληφθήκατε είχε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών;
Μάρτυρας: Ναι
Κώστας Παπαδάκης: Την ίδια ημερομηνία με εσάς έχουν καταθέσει άλλοι 8 μάρτυρες για την ίδια υπόθεση, που σήμερα απουσιάζουν. Ήταν συγκατηγορούμενοί σας;
Μάρτυρας: Ναι ήταν στην ίδια υπόθεση με εμένα. Είχαμε συλληφθεί μαζί στις 12 του μήνα. Στις 13 καταθέσαμε για την ανθρωποκτονία.
Κώστας Παπαδάκης: Γνωρίσετε τι έχουν απογίνει;
Μάρτυρας: Δεν έχω καμία επαφή με κανέναν. Κάποιοι είναι ακόμα φυλακή αλλά όσοι βγήκαν δεν ξέρω τι πορεία ακολούθησαν.
Κώστας Παπαδάκης: Η κατάθεση σας είναι πολυσέλιδη και δεν διακόπτεται από ερωτήσεις. Ήσασταν σε θέση να πείτε 4 σελίδες πράγματα χωρίς ερωτήσεις;
Μάρτυρας: Όχι δεν ήμουν.
Κώστας Παπαδάκης: Όταν διατυπώθηκε η κατάθεση πριν υπογράψετε τη διαβάσατε ;
Μάρτυρας: Όχι.

Η ίδια υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή των Εξαρχείων με τους εμπόρους ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει τη γειτονιά σε τσιφλίκι τους και δημιουργούν κλίμα φόβου στους κατοίκους. Η ίδια έχει απεμπλακεί από όλο αυτό και κατέθεσε πως λυπάται που συμμετείχε στην καταστροφή της περιοχής. «Ήμασταν οι έμποροι ναρκωτικών που είχαμε μαζευτεί εκεί και υπήρχε πρόβλημα. Απειλούσαν τον κόσμο κι αυτό ενοχλούσε όπως είναι λογικό. Γινόντουσαν πολύ άσχημα πράγματα».

Όσον αφορά το θύμα η μάρτυρας είπε πως «ήταν ιδιαίτερος προκλητικός και τσακωνόταν συνέχεια» και πρόσθεσε:

«Ο Χαμπίμπι ήταν μπλεγμένος με τα ναρκωτικά δημιουργούσε φασαρίες πουλούσε ναρκωτικά. Υπήρχε πρόβλημα στην περιοχή γιατί ήταν η πλατεία γεμάτη εμπόρους και χρήστες και δεν μπορούσε να περάσει κανείς».

Προβληματίζει η επιλογή των μαρτύρων

Δεύτερη μάρτυρας κατέθεσε μία νοσηλεύτρια η οποία έχει παρουσιαστεί από τις αρχές ως γιατρός. Η ίδια σημείωσε δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο κλήθηκε να καταθέσει αφού δεν έχει ιδέα για τίποτα σχετικά με την υπόθεση. Εργαζόταν πρωινές ώρες στο νοσοκομείο του  Ερυθρού Σταυρού όπου και διεκομίσθη τότε το θύμα ωστόσο η ίδια δεν μπορεί να θυμηθεί το περιστατικό.

Μάλιστα η μάρτυρας εκτίμησε το πρωτοφανές: ότι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να έχει κληθεί είναι επειδή κάποια στιγμή το 2018, είχε γίνει ένα επεισόδιο με μέλη του Ρουβίκωνα στον χώρο εργασίας της.

Πράγμα που αν ευσταθεί δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν ως μάρτυρες από τις διωκτικές αρχές, άνθρωποι οι οποίοι λόγω άσχετων με την υπόθεση γεγονότων, είναι πιθανό να είναι αρνητικά διακείμενοι προς τη συλλογικότητα του Ρουβίκωνα.

Η αυτόπτης μάρτυρας που ανατρέπει τις αντιφατικές καταθέσεις

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα κατέθεσε μία ακόμα γυναίκα η οποία εργαζόταν στην περιοχή των Εξαρχείων και ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Και αυτή η μάρτυρας με τη σειρά της καταρρίπτει το αφήγημα της εμπλοκής των δύο μελών του Ρουβίκωνα αφού, ανατρέπει τις καταθέσεις των μαρτύρων που διατηρούσαν σχέση εξάρτησης με το θύμα, το οποίο τους προμήθευε ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα η μάρτυρας δήλωσε πως είναι 100% σίγουρη σχετικά με το τι φορούσε ο δράστης, αλλά και με το πως και προς τα που κινήθηκε μετά τους πυροβολισμούς.

«Είμαι λογίστρια, τότε δούλευα πολύ κοντά στο σημείο, επί της Θεμιστοκλέους, εκείνη την ημέρα άκουσα πυροβολισμούς σηκώθηκα και πήγα στο παράθυρο και είδα την εικόνα κάποιου ανθρώπου να κρατάει ένα πιστόλι και κατάλαβα ότι αυτό που άκουσα ήταν πυροβολισμοί. Φορούσε Full Face με γυαλιστερη κουκούλα πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Είμαι 100% σίγουρη ότι δεν υπήρχε κράνος. Φορούσε ένα χακί μπουφάν τύπου στρατιωτικό μακρυμανικο ενώ ήταν Ιούνιος και έκανε ζέστη. Ή ήταν σκουρόχρωμο το χέρι του ή φορούσε γάντια. Ήταν πολύ νευρικός κινούνταν νευρικά με το όπλο στο χέρι. Πρέπει να ήταν πολύ αδύνατος. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω κάτι για τους κατηγορούμενους. Εγώ είδα μόνο έναν. Τον δεύτερο τον είδε ο συνάδελφός μου. Ήταν πεζός. Έφυγε προς την Ερεσού. Δεν υπήρχε μηχανή και δεν ακούστηκε μηχανή. Ήταν πεζόδρομος. Είμαι σίγουρη», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή και είναι από τους λίγους μάρτυρες που μπορούν να κριθούν αξιόπιστοι.

Σημειώνεται ότι μάρτυρες από το στενό περιβάλλον του θύματος και άμεσα σχετιζόμενοι με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στις προανακριτικές τους καταθέσεις – στις οποίες βασίστηκαν οι διωκτικές αρχές και παρέπεμψαν τους δύο κατηγορούμενους σε δίκη-  έχουν δώσει διάφορες εκδοχές σχετικά με το τι φορούσε ο δράστης, κάνοντας λόγο είτε για μαύρο είτε για κόκκινο μπουφάν ενώ διαφορές υπάρχουν και στο μέσο αλλά και την κατεύθυνση που ακολούθησαν οι δράστες.

«Ποτέ δεν θα καθαρίσουν τα Εξάρχεια από τα ναρκωτικά. Από τις 9 το πρωί φοβόμουν μην μου την πέσει κανείς. Δεν τους ξέρω τους κατηγορούμενους. Αυτό που σκέφτηκα και πιστεύω είναι ότι είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών», κατέθεσε η μάρτυρας επισημαίνοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή.

Η μάρτυρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της αστυνομίας η οποία άργησε να φτάσει στο σημείο και δεν συνέλεξε ούτε στοιχεία αλλά δεν έψαξε και αυτόπτες μάρτυρες.

«Η αστυνομία ήρθε μία ώρα ακριβώς μετά. Πρώτα ήρθαν τα ΜΑΤ να αποκλείσουν την περιοχή. Όταν ρωτήσαμε γιατί άργησαν άργησαν μας είπαν ότι επρεπε να κατέβουν πρώτα τα ΜΑΤ γιατί οι ίδιοι κινδυνεύουν μόνοι τους. Η αστυνομία δεν κατάλαβα να αναζητούσε άλλους αυτόπτες».

Η δίκη διεκόπη για 29 Οκτωβρίου με την συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων Άννυ Παπαρούσου να σχολιάζει απευθυνόμενη στην έδρα του δικαστηρίου:

«Βλέπετε ότι η παθογένεια αυτής της δικογραφίες βασίζεται στο εξής: η αστυνομία δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Καμία μέριμνα καμία προσπάθεια για να βρεθούν στοιχεία. Τι έκανε όμως η αστυνομία που είναι παράδοξο; Βρήκε όλο το κύκλωμα ναρκωτικών που απαρτίζει τις καταθέσεις και έτσι συγκρότησε αυτή τη δικογραφία. Έχουμε καταθέσεις ενός κυκλώματος ναρκωτικών που είναι χειραγωγούμενο και μάρτυρες που δεν κατέθεσαν σε καθεστώς ελευθερίας και νηφαλιότητας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter