Αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην 64η σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην 64η σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών

Στην 64η Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (ΙΑJ) η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ από τις 18 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου του 2022 συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αποτελούμενη από την Πρόεδρο Μαργαρίτα Στενιώτη, τον Αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Μαυρίδη, τον αν. γενικό γραμματέα Ευστάθιο Βεργώνη και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρη Φούκα.

Οι Έλληνες Δικαστές συμμετείχαν συμμετείχε στο σύνολο των συνεδριάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου καθώς και στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

Από την 18 η έως την 23 η Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ η 64η Σύνοδος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (ΙΑJ). Αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αποτελούμενη από την Πρόεδρο Μαργαρίτα Στενιώτη, τον Αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Μαυρίδη, τον αν. γενικό γραμματέα Ευστάθιο Βεργώνη και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρη Φούκα, συμμετείχε στο σύνολο των συνεδριάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου καθώς και στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους των 71 χωρών, που συμμετείχαν, ήταν η στήριξη, υλική και ηθική, των συναδέλφων σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όπως η Ουκρανία, το Αφγανιστάν, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γουατεμάλα, η Τυνησία κλπ., είτε διότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση είτε διότι αντιδημοκρατικά καθεστώτα παραβιάζουν τη δικαστική ανεξαρτησία καθώς και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Να σημειωθεί, ότι η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών της Ουκρανίας κ. Olena Halushka, η οποία περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της, όπου πολλοί Δικαστές έχουν τραυματισθεί, μερικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά δικαστικά κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα υπολειτουργούν, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συνέδρους.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους των 71 χωρών, που συμμετείχαν, ήταν η στήριξη, υλική και ηθική, των συναδέλφων σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όπως η Ουκρανία, το Αφγανιστάν, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γουατεμάλα, η Τυνησία κλπ., είτε διότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση είτε διότι αντιδημοκρατικά καθεστώτα παραβιάζουν τη δικαστική ανεξαρτησία καθώς και τις αρχές του κράτους δικαίου. Να σημειωθεί, ότι η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών της Ουκρανίας κ. Olena Halushka, η οποία περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της, όπου πολλοί Δικαστές έχουν τραυματισθεί, μερικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά δικαστικά κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα υπολειτουργούν, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συνέδρους.

Σημαντική ήταν η συνεδρία με θέμα: «Δίκαιο, τεχνολογία και δημόσια αγαθά», στην οποία αναπτύχθηκε το ζήτημα της χρήσης της τεχνολογίας στις δικαστικές διαδικασίες καθώς και οι προκλήσεις από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα. Για την αντιπροσωπεία μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τροποποίηση της διάταξης του καταστατικού της IAJ σχετικά με το ποιές δικαστικές ενώσεις δύνανται να καταστούν μέλη. Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με την προταθείσα τροποποίηση και διασφαλίσαμε ότι ενώσεις προερχόμενες από μορφώματα, που δημιουργήθηκαν κατόπιν εισβολής και κατοχής δεν μπορούν να καταστούν μέλη της IAJ.

Τέλος, κάθε εκπρόσωπος της Ένωσής μας συμμετείχε στη συνεδρίαση καθεμίας από τις τέσσερις επιτροπές, στις οποίες κατέθεσε και εγγράφως τις θέσεις της ΕΝΔΕ, με την ακόλουθη θεματολογία:

1 η Επιτροπή: πειθαρχικά παραπτώματα Δικαστών, όπου διαπιστώθηκε, ότι, πλην των πειθαρχικών παραπτωμάτων στην υπηρεσία, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως τα παραπτώματα στην ιδιωτική ζωή των Δικαστών λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2 η Επιτροπή: τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης, πριν την πανδημία και αν αυτά πρόσφεραν πλήρως ή μερικώς virtual civil trials ή ακροάσεις κατά το διάστημα της πανδημίας.

3 η Επιτροπή: η ελευθερία του λόγου και περιορισμοί αυτής

4 η Επιτροπή: εργασιακό περιβάλλον του δικαστή και περιορίζουσες την δικαστική ανεξαρτησία πρακτικές, προερχόμενες από το σύστημα διορισμού, ανάθεσης υποθέσεων και την χρηματοδότηση της δικαιοσύνης.

Αποφασίσθηκε δε η επόμενη συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών να λάβει χώρα στην Ταϊβάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter