Στην ΕΕ οι επιθέσεις Μητσοτάκη στην ελευθερία του Τύπου

Στην ΕΕ οι επιθέσεις Μητσοτάκη στην ελευθερία του Τύπου

Η ελευθερία του Τύπου είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έφερε την προηγούμενη εβδομάδα σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το θέμα των αλλεπάλληλων δικαστικών διώξεων των ερευνητών δημοσιογράφων αλλά και της κατάφωρης παραβίασης του δικαιώματός τους να αναδεικνύουν σκάνδαλα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Παράλληλα, με προσωπική τους δήλωση στο Documento οι έξι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις ύβρεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν και ανέδειξαν στην ημεδαπή το σκάνδαλο Novartis.

Στην ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το σκάνδαλο Novartis αναδείχτηκε στην Ελλάδα από τους ερευνητές δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου και ότι η εταιρεία πραγματοποίησε γι’ αυτό εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκατ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οπως μάλιστα αναφέρουν, «η Ελλάδα τοποθετείται στις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη ελευθεροτυπίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Τζούροβα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προβληματικές χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, με τη δίωξη των ανωτέρω δημοσιογράφων να έχει προκαλέσει την κατακραυγή δημοσιογραφικών οργανισμών και παρατηρητηρίων ελευθερίας του Τύπου».

«Ακόμη, ο ερευνητής δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης» επισημαίνεται στην ερώτηση «αντιμετωπίζει κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ελευθερία του Τύπου ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βάλλεται από τρομοκράτηση των φορέων της και οργανωμένο slapping, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Επιτροπή:

• Πώς αξιολογεί τις ανωτέρω διώξεις ως ευθείες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου;

• Πώς σκοπεύει να εκφράσει ειδικότερες ανησυχίες για τη δίωξη των δύο ερευνητών δημοσιογράφων;

• Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;».

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβoλία πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τη χώρα, υπονομεύοντας συνολικά το κράτος δικαίου και τη θεσμική λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Με προκλητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας, με μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή, με πρωτοφανείς διώξεις δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων πανευρωπαϊκά. Για ένα σκάνδαλο που η ίδια η εταιρεία στις ΗΠΑ πλήρωσε 340 εκατ. ευρώ για συμβιβασμό, παραδεχόμενη διαφθορά στην Ελλάδα και σε κρατικούς αξιωματούχους. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, είναι σκευωρία! Αποκορύφωμα ευθείας παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και υπονόμευσης του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου οι πρωτοφανείς για πρωθυπουργό μιας φιλελεύθερης ευρωπαϊκής χώρας υβριστικοί χαρακτηρισμοί περί «συμμορίας» και «υποκόσμου» τους οποίους απηύθυνε στη Βουλή κατά Βαξεβάνη – Παπαδάκου. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού να αυτοπροβάλλεται δήθεν ως φιλελεύθερος, οι πολίτες πλέον βιώνουν και βλέπουν το πραγματικό προσωπείο της κυβέρνησης της Δεξιάς και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το… καθεστώς Μητσοτάκη. Ο ασφυκτικός έλεγχος των ΜΜΕ, ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι οι μόνες αποτελεσματικές λειτουργίες του περίφημου «επιτελικού κράτους».

Πέτρος Κόκκαλης: Δεν πρέπει να καταλήξουμε η Ουγγαρία του νότου

Οι αναφορές του πρωθυπουργού σε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις και δη κατά δημοσιογράφων είναι ανάρμοστες σε φιλελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα. Η ανεξαρτησία του Τύπου και της Δικαιοσύνης και η προστασία των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου το οποίο υπερασπιζόμαστε στα ευρωπαϊκά όργανα από την επίθεση που δέχεται από τις κυβερνήσεις του Βίζεγκραντ, αλλά και από νέες ακροδεξιές δυνάμεις στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Οταν ο πρωθυπουργός αποκάλεσε μέλη του Τύπου «υπόκοσμο» και «συμμορία» από το βήμα της Βουλής, προκαταλαμβάνοντας τη Δικαιοσύνη, δεν ποδοπάτησε απλώς το τεκμήριο αθωότητάς τους, υποσκάπτοντας ταυτόχρονα την ελευθερία του Τύπου και του λόγου, αλλά παραβίασε τη διάκριση των εξουσιών, δηλαδή τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου κι επομένως της δημοκρατίας. Στο κράτος των αρίστων δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, δεν έχει θέση ο Αριστοτέλης.

Αν ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για «λεπτομέρειες», για την Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας, ας ενδιαφερθεί για το ελάχιστο, που είναι πως η ΕΕ δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί κράτη που αποτυγχάνουν σε κάθε δείκτη δημοκρατικής λειτουργίας. Αν η «Ελλάδα των αρίστων» καταλήξει «Ουγγαρία του νότου», τότε η χώρα κινδυνεύει να χάσει πολλά, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση.

Κυρίως, όμως, κινδυνεύει να συμπεριληφθεί στη χορεία των ανελεύθερων δημοκρατιών.

Στέλιος Κούλογλου: Μία λέξη λέει τα πάντα γι’ αυτά που ζούμε

Οι πρόσφατες εβδομάδες στη χώρα και τα γεγονότα που κυοφόρησαν μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά σε μία μόνο λέξη.

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης. Το παρακράτος, που τόσο πολύ το πολέμησε, φαίνεται ότι επιβίωσε. Μπορεί να μην είναι καβάλα σε τρίκυκλα πια, αλλά σερφάρει στο διαδίκτυο και χειρίζεται κινητό τηλέφωνο.

Αλλά όποιος μπλέκει με τα πίτουρα, τον τρών’ οι κότες, λέει η παροιμία. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, βέβαια, αν είχαν αποκαλυφθεί συνομιλίες υπουργών και στενότατων συνεργατών του πρωθυπουργού στις οποίες έδιναν αναφορά σε μέλη του υποκόσμου και υπόδικους, θα τους είχαν ήδη κατασπαράξει οι κότες της παροιμίας.

Ρεζίλι διεθνώς έχουμε γίνει με την εκδικητική δίωξη δημοσιογράφων που ερεύνησαν και βοήθησαν στην αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου στη χώρα, αυτού της Novartis.

Από πού να πιάσεις και πού ν’ αφήσεις τις συνέπειες: στις Βρυξέλλες από επιτρόπους της Κομισιόν μέχρι ευρωβουλευτές της ΝΔ μιλούν για ορμπανοποίηση της χώρας – μη νομίζει κανείς ότι είναι κι αυτό κάποια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρακυλάμε επίσης στους διεθνείς δείκτες της ελευθερίας του Τύπου και της διαφθοράς. Και στους δύο μάς ακολουθούν μόνο χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

«Μα είναι δυνατόν;» με ρωτούν συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η απόπειρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παίξει τον ρόλο της Δικαιοσύνης και να αποκαλέσει τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου «συμμορία», «υπόκοσμο» και «δολοφόνους» προς απάντησή σας, τους λέω.

Και η λέξη αυτή είναι η «παρακμή».

Κώστας Αρβανίτης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραυμάτισε βαρύτατα το κράτος δικαίου

Οταν πριν από λίγες μέρες παρέδωσα στον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια αναλυτική έκθεση με περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα μας δεν φανταζόμουν ότι τόσο σύντομα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ξεπερνούσε τον χειρότερο εαυτό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στη Βουλή δεν «επιτέθηκε» απλώς κατά του Βαξεβάνη και της Παπαδάκου. Πολιτικοί συμβαίνει να καταφέρονται κατά δημοσιογράφων από τότε που υπάρχουν η πολιτική και η δημοσιογραφία. Ο πρωθυπουργός τραυμάτισε βαρύτατα το κράτος δικαίου με μια ντροπιαστική για ευρωπαϊκή δημοκρατία προκαταβολική «δικαστική ετυμηγορία». Στο πλαίσιο αυτό η μάχη των λειτουργών της Δικαιοσύνης για πραγματική ανεξαρτησία αποκτά το αμέσως επόμενο διάστημα δραματικό και υπαρξιακό χαρακτήρα. Μια μάχη για την ψυχή της δημοκρατίας, για να «μείνουμε Ευρώπη» πραγματικά και όχι στα λόγια.

Αλέξης Γεωργούλης: Θεμελιώδης αξία της ΕΕ η ελευθερία του Τύπου

Η ελευθερία των ΜΜΕ αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ελεύθερα και πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν βασικό παράγοντα για τη λογοδοσία της εξουσίας και την εξασφάλιση της δυνατότητας των πολιτών να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η Κομισιόν είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των κρατών-μελών (χαμηλότερα ακόμη και από την Πολωνία), ενώ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Τζούροβα κατέταξε πρόσφατα την Ελλάδα μεταξύ των προβληματικών χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η υπεράσπιση της ελευθερίας των Μέσων δεν ήταν ποτέ πριν τόσο σημαντική.

Η σοβαρή δημοσιογραφία που στηρίζεται σε γεγονότα δεν είναι απλώς απαίτηση, αλλά θεμελιακό στοιχείο της δημοκρατίας.

Έλενα Κουντουρά: Να προστατεύσουμε την ελευθερία του Τύπου

Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα δεν πρέπει να απειλούνται ούτε να στοχοποιούνται. Φαινόμενα συστηματικών και οργανωμένων διώξεων δημοσιογράφων βλάπτουν την εικόνα της χώρας μας στην ΕΕ και διεθνώς. Ηδη η Ελλάδα δέχεται σφοδρή κριτική από διεθνείς οργανισμούς και δημοσιογραφικούς φορείς αλλά και έλεγχο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανάμεσά τους και η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου το 2021. Είναι χρέος μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλλουμε με τον θεσμικό μας ρόλο στην ανάδειξη διεθνώς κάθε είδους παρέμβασης ενάντια στην ελεύθερη δημοσιογραφία και με παρεμβάσεις μας να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter