Στην Ιταλία διαγωνίζονται στον φιλοατλαντισμό

Στην Ιταλία διαγωνίζονται στον φιλοατλαντισμό

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Κίνημα Πέντε Αστέρων στις 21 Ιουνίου, κατηγορώντας το κόμμα για επιφυλακτικότητα σχετικά με την ευθυγράμμιση με τους δυτικούς συμμάχους όσον αφορά την Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ιδωθεί και ως το κερασάκι στην τούρτα της κόντρας που ξεκίνησε μεταξύ του Ντι Μάιο και του κατεστημένου των Πέντε Αστέρων, αφού ο φιλόδοξος Ιταλός πολιτικός επιθυμεί να διεκδικήσει μερίδιο από τη νομή της εξουσίας.

Το Κίνημα δεν ήρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, αφού το σχέδιο αποστολής όπλων στην Ουκρανία πέρασε και με τις δικές του ψήφους. Ομως, ταυτόχρονα, με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που αποσπά ο Ντι Μάιο από το Κίνημα καθιστά και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι τη μεγαλύτερη δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο, ενώ από τους αντίπαλους του υπουργού Εξωτερικών αφήνονται υπόνοιες για χάραξη προσωποκεντρικής ατζέντας.

Η αφορμή για το «διαζύγιο»

Ο Ντι Μάιο έφυγε από το Κίνημα κατηγορώντας το για ασάφεια στην εξωτερική του πολιτική, λέγοντας μάλιστα ότι η πρώτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο που στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι δεν θα έπρεπε να δείχνει τέτοια απροθυμία να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, γεγονός που υπονομεύει τη θέση της Ρώμης στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα σε συνέντευξή του σε τοπικά Μέσα εξήρε τη σημασία του ευρωατλαντισμού και υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να εκτροχιάζεται από τη γραμμή της συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής του Κινήματος, υπερθεμάτισε και αυτός υπέρ της δυτικής συμμαχίας για να άρει τις σκιές περί απροθυμίας του να αποσταλεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο μία μέρα μετά την αποχώρηση Ντι Μάιο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν δέχτηκε την κατηγορία του πρώτου περί ασάφειας στην εξωτερική πολιτική του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τις διπλωματικές ικανότητες του Ντι Μάιο, ανακαλώντας στη μνήμη την ατυχή επιλογή του υπουργού Εξωτερικών να συναντηθεί με εκπρόσωπο των «κίτρινων γιλέκων» στην Ιταλία, διακινδυνεύοντας διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία. Επίσης έκανε λόγο για «πολυκοσμία» στο κέντρο, που ευνοεί την επικράτηση προσωπικοτήτων και όχι πολιτικών.

Προς κατάκτηση της εξουσίας

Ο Λουίτζι ντι Μάιο είναι ένας φιλόδοξος πολιτικός που εκτοξεύτηκε στο προσκήνιο σε νεαρή ηλικία και έγινε το πρόσωπο της αλλαγής του Κινήματος από κόμμα διαμαρτυρίας σε κεντροδεξιό κόμμα που μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλής και παλαιό μέλος του Κινήματος Ρομπέρτο Φίκο είπε ότι η κόντρα του Ντι Μάιο δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή με όρους προσωπικής αντιζηλίας απέναντι στον Τζουζέπε Κόντε, αλλά ότι είναι εναντίον ολόκληρου του Κινήματος. Συνέχισε εκτιμώντας ότι η αποχώρηση είναι επιχείρηση κατάκτησης της εξουσίας και όχι πολιτική κίνηση. Τα μέλη του Κινήματος είναι σε αναβρασμό, ενώ ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα του κόμματος από το παρασκήνιο, ο Νταβίντε Καζαλέτζο, καταδικάζει τη διαχείριση του Κόντε ως καταστροφική.

Κατά οξύμωρο τρόπο, η αποχώρηση του Ντι Μάιο ενίσχυσε τη στήριξη στην κυβέρνηση Ντράγκι, καθώς οι εντάσεις σχετικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία έδωσαν τη θέση τους σε όρκους πίστης με το αζημίωτο, αφού ο Κόντε ζητά ανταλλάγματα από τον Ντράγκι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter