Στην κατηφόρα χωρίς φρένα το λιανεμπόριο

Στην κατηφόρα χωρίς φρένα το λιανεμπόριο

Σε περιδίνηση που ρουφάει τα πάντα στο πέρασμά της έχει περιπέσει από τις αρχές του έτους το λιανεμπόριο. Πρόκειται για έναν εκ των κλάδων-στυλοβατών της πραγματικής οικονομίας. Ήταν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου όταν οι έμποροι, ειδικά στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης, άκουγαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να εμφανίζονται σίγουροι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο lockdown. Έτσι γέμισαν τα ράφια και τις βιτρίνες, χρεώθηκαν και ετοιμάστηκαν για τη χειμερινή αγορά.

Τώρα πέντε μήνες μετά όλα είναι μαύρα… Η χριστουγεννιάτικη αγορά κατέρρευσε. Οι εκπτώσεις υπόκεινται στην αποτυχημένη επιλογή της οικονομίας-«ακορντεόν». Η καταναλωτική ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ και οι τσέπες των καταναλωτών είναι άδειες. Ετσι βλέπουν τα ράφια γεμάτα από εμπορεύματα, τις υποχρεώσεις να τους πνίγουν και το μέλλον άδηλο. Η κρατική ενίσχυση χαρακτηρίζεται πενιχρή και η απαλλαγή από τα ενοίκια καθυστερημένη.

Βαριές απώλειες τον Ιανουάριο

Τον Μάρτιο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεκίνησε να μετρά το 2021… Ο Ιανουάριος έκλεισε για το λιανεμπόριο με απώλειες τζίρου της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ. Τα μεγέθη προέκυψαν από την καταγραφή στα διπλογραφικά λογιστικά βιβλία. Ωστόσο το νούμερο αντιπροσωπεύει μόλις το 8% των επιχειρήσεων. Είναι αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και κάποιες ΟΕ) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ο κατακερματισμός του ελληνικού επιχειρείν σε μικρές επιχειρήσεις (ατομικές ή προσωπικές) που τηρούν απλογραφικά βιβλία σε ποσοστό 92% δίνει και το στίγμα του προβλήματος. Είναι γεγονός ότι ο τζίρος φέτος κατευθύνθηκε στους μεγάλους παίκτες της αγοράς που διέθεταν eshop (μόλις το 17% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλαδή). Άρα, ακόμη και τα ψυχρά στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ αλλοιώνονται αφού «ψαρεύουν» στοιχεία μόνο από τους μεγάλους.

Το ζητούμενο είναι να γνωρίζουμε την επερχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Η εστίαση (ένας κλάδος που αριθμεί περί τις 80.000 επιχειρήσεις και πάνω από 200.000 μισθωτούς) ήδη θεωρούμε ότι κάηκε. Μένει να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί λόγω της ανέμελης πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη στο λιανεμπόριο.

Στηρίζει ΑΕΠ και απασχόληση

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν το έτος 2019, το λιανεμπόριο παράγει περίπου το 4,6% (ή περίπου 7,3 δισ. ευρώ) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά την απασχόληση, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου κατατάσσεται 2ος μετά τον κλάδο υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, απασχολώντας περίπου το 10,6% (ή περίπου 484 χιλιάδες άτομα) του συνόλου των απασχολουμένων στην οικονομία.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ο διττός και σημαντικός ρόλος στην ελληνική οικονομία τόσο σε όρους παραγωγής όσο και σε όρους απασχόλησης. Όμως υπάρχει και ένα ακόμη σημείο… Το λιανεμπόριο αλληλοεπιδρά τόσο με τη βιομηχανία όσο και με τον τουρισμό. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση εμφανίζει ο κλάδος λιανικού εμπορίου με τον γεωργικό τομέα και τη βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τις υπηρεσίες υψηλή αλληλεξάρτηση καταγράφεται μόνον με τον τουριστικό τομέα.

Για το δεύτερο σκέλος ο τουριστικός κλάδος έρχεται να βιώσει και για το 2021 τις συνέπειες των επιλογών του διδύμου Μητσοτάκη – Θεοχάρη. Το άθροισμα τουρισμού και λιανεμπορίου και η πρόσθεση σε αυτό της εστίασης μας δίνουν το μέγεθος της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter