Στην… ουρά ανεμβολίαστοι ναυτικοί, αν και άνοιξε ο τουρισμός! – Ορατότης μηδέν από την κυβέρνηση

Στην… ουρά ανεμβολίαστοι ναυτικοί, αν και άνοιξε ο τουρισμός! – Ορατότης μηδέν από την κυβέρνηση

Ακούγεται αντιφατικό: οι ναυτικοί δεν έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στην προμετωπίδα των εμβολιασμών κατά της νόσου covid-19, παρόλο που το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου έγινε μετά …Βαΐων και κλάδων, τα πλοία μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των μετακινήσεων, η ακτοπλοΐα και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι …εν πλω!

Οι τοποθετήσεις των “γαλάζιων” αρμοδίων έχουν κάτι από “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” και ρίχνουν το μπαλάκι στα διεθνή …ειωθότα. Όμως, το ζήτημα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ναυτικών είναι κρίσιμο.

Επίμονα βουλευτές φέρνουν το θέμα στο κοινοβούλιο με ερωτήσεις τους, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας να μεριμνήσουν. Είναι εντυπωσιακό ότι η πίεση προς την κυβέρνηση της ΝΔ ασκείται και από κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Έχει ενδιαφέρον τι απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφορικά με τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ναυτικών. Είναι διαφωτιστικό το έγγραφο που ο υπουργός πρόσφατα κατέθεσε (Αριθ. Πρωτ.: 1500.1/33658/2021/134-191) ως απαντητικό ερωτήσεων στη βουλή (Κατερίνα Παπανάτσιου και Νεκτάριος Σαντορινιός από το ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρης Μαρκόπουλος από ΝΔ), και το παραθέτει το Documentonews.gr.

Σε αυτό μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «σε εθνικό επίπεδο, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με στόχο οι Έλληνες ναυτικοί να ενταχθούν, το συντομότερο δυνατό και στη βάση της αναγνώρισής τους ως “ουσιωδών εργαζομένων” στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα». Παραμένει λοιπόν ακόμα ζητούμενο η προτεραιοποίηση των ναυτικών στον εμβολιασμό κατά του Covid_19.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζει πανηγυρικά ότι ήταν πρώτη η Χώρα μας πρότεινε την εξέταση του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ναυτικών, στο πλαίσιο διαμόρφωσης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού, με στόχο να συνεχίσουν να παρέχουν τις κρίσιμες υπηρεσίες τους σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον. «Η εν λόγω πρόταση υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, στους αρμόδιους Επιτρόπους της Ε.Ε. για την Υγεία και τις Μεταφορές καθώς και στους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας της Ε.Ε., προκειμένου να προωθηθεί εναρμονισμένη προσέγγιση, κατά το δυνατόν, σε παγκόσμιο επίπεδο ανάλογου με τη δραστηριοποίηση της ποντοπόρου ναυτιλίας. Περαιτέρω, η σχετική αναγκαιότητα προωθείται στο πλαίσιο τακτικών αλλά και άτυπων συναντήσεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο (..)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι έπρεπε από καιρό, οι ναυτικοί να συγκαταλέγονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου ώστε να εμβολιάζονται κατ’ εξαίρεση. Κι αυτό, όπως σημείωναν, σε σε μια χώρα που «η εμπορική ναυτιλία μαζί με ακτοπλοΐα και θαλάσσιο τουρισμό αποτελούν σημαντικό μέρος της εθνικής μας οικονομίας στον οποίο απασχολούνται περίπου 12.000 ναυτικοί, που έρχονται σε επαφή με μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτών που υπηρετούν σε πλοία ακτοπλοΐας και κρουαζιερόπλοια».

Ήδη ναυτεργατικά σωματεία πίεζαν ενώ και οι βουλευτές επεσήμαναν ότι αν αρχίσει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα με ανεμβολίαστους ναυτικούς, «μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, τόσο υγειονομικά όσο και σε οικονομικό επίπεδο με ακύρωση δρομολογίων και καραντίνα υπαλλήλων για πολλές ημέρες».

Μάλιστα, τόνιζαν από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «η πρωτοβουλία του Υπ. Ναυτιλίας για δωρεάν self-test των ναυτικών και καταχώρηση σε πλατφόρμα δεν λύνει το πρόβλημα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι διεθνώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με καθυστερήσεις δρομολογίων και μπλοκάρισμα πλοίων λόγω covid-19 σε λιμάνια, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό με τον έγκαιρο εμβολιασμό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter