Στήνει τη διαφυγή του ο Κυριάκος; Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει Μητσοτάκη αντί για Φον ντερ Λαιεν, αποκαλύπτει το Politico

Στήνει τη διαφυγή του ο Κυριάκος; Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει Μητσοτάκη αντί για Φον ντερ Λαιεν, αποκαλύπτει το Politico

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φέρεται να ετοιμάζει σχέδιο αντικατάστασης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσίευμά του το Politico.

Ο Μητσοτάκης ετοιµάζει την έξοδο και τη διαφυγή του; Πριν από ένα χρόνο το Documento είχε γράψει ότι υπάρχουν βάσιµες πληροφορίες που εµφανίζουν τον Μητσοτάκη να αναζητά και να δηµιουργεί πολιτικές συµµαχίες για µια θέση στο εξωτερικό. Είτε για λόγους που σχετίζονταν µε αντανακλαστικά αυτοπροστασίας είτε για λόγους φιλοδοξίας που µεγεθύνει το οικογενειακό περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητούσε µια πίσω πόρτα διαφυγής. Αρχικώς φαίνεται να έκανε διερευνητικές για το αν µπορεί να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραµµατέα του ΝΑΤΟ. Οταν η διερεύνηση κατέληξε άγονη ξεκίνησε την αναζήτηση για το αν µπορεί να διεκδικήσει τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε επίσης: Η πίσω πόρτα του Μητσοτάκη

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ακόμη απελπισμένη προσπάθεια  του Σαρλ Μισελ να πέσει η Φον ντερ Λάιεν.«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέταξε την ιδέα στους αρχηγούς της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάρει τη θέση της», κάτι που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα, επιβεβαιώνουν πέντε αξιωματούχοι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ο Μισέλ θέλει να «γκρεμίσει» την Φον ντερ Λάιεν

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Για να πιέσει ακόμη περισσότερο, ο Μισέλ υπονοεί στις ανεπίσημες συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι συμπαθής στη φον ντερ Λάιεν και το όνομά του κυκλοφορεί για την κορυφαία θέση.

Οι διαψεύσεις

«Για άλλη μια φορά, πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις και ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει συμβουλευτεί όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τη διαδικασία [των] κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Εκατερίνα Κασίνγκε, εκπρόσωπος του Μισέλ.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την προώθηση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για το ρεπορτάζ.

 

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Αν η κοινωνία θελήσει ένα μεγαλύτερο σχήμα απέναντι στη δεξιά, θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος (Video)

O Αυγενάκης εκλιπαρεί τους φορείς να ζητήσουν από τον Μητσοτάκη να μείνει υπουργός

Παρέμβαση Απ. Κακλαμάνη για ενότητα στο ΠΑΣΟΚ – «Ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης… »

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter