Στις 15 Ιουλίου το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ

Στις 15 Ιουλίου το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ

Με προϋπολογισμό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να “τρέξει”, η δεύτερη φάση του προγράμματος “«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» που ανακοινώνει σήμερα στις 12.00 ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου. 

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για το “Εξοικονόμηση ΙΙ” θα ανοίξει στις 15 Ιουλίου, ενώ συνολικά από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν γύρω στα 20-25.000 νοικοκυριά.

Παρότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους όρους του προηγούμενου “Εξοικονομώ”, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων, δεδομένου και του timing της ανακοίνωσης, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Πάντως και τα δύο προγράμματα είχαν προαναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και καιρό.

Το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” χρηματοδοτεί δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, (μεμονωμένες κατοικίες, διαμερίσματα ακόμα και πολυκατοικίες), για την αλλαγή κουφωμάτων, τη μόνωση του κτιρίου, την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης κλπ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση αφορά είτε στην καταβολή επιδότησης για την κάλυψη μέρους της εγκεκριμένης δαπάνης, είτε για τη χορήγηση άτοκου δανείου από τις τράπεζες, καθώς το επιτόκιο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα. Το ύψος της επιδότησης, η οποία παρέχεται μόνον σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, εξαρτάται απο τα εισοδηματικά κριτήρια του δικαιούχου και προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού (άγαμος, έγγαμος, αριθμός παιδιών). Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά.

Το δεύτερο πρόγραμμα, το “Ηλέκτρα” αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτηρίων. Οι συνολικοί πόροι του προγράμματος, αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκεται για πρόγραμμα που αφορά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε δημοτικά κτήρια, σε δημόσια ιδρύματα, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και άλλα κτήρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τα προγράμματα θα παρουσιάσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter