Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά οι 111.000 επιχειρήσεις που αμείβουν περίπου 600.000 εργαζόμενους με τα κατώτατο μηνιαίο μισθό και τα κατώτατο ημερομίσθια και να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι μετά την παρέλευση της 28ης Φεβρουαρίου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους, με στόχο την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας.

Όπως ανέφερα ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, οι 111.000 επιχειρήσεις είναι «κλειδωμένες» από το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρξει συστηματικός ηλεκτρονικός έλεγχος για να διαπιστωθεί «η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους νέους κατώτατους μισθούς που ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, σε αυτούς τους 600.000 εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και όσοι απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς η αμοιβή τους υπολογίζεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό.

Όπως υπενθύμισε, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ και για τους νέους αυξήθηκε κατά 27%, πηγαίνοντας από τα 510 ευρώ στα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, βελτίωση του εισοδήματός τους από την αύξηση του κατώτατου μισθού βλέπουν 600.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο και «άλλοι 280.000 συμπολίτες μας που λαμβάνουν επιδόματα τα οποία συναρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα ανεργίας και οι παροχές μητρότητας».

«Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ελέγξουμε την τήρηση του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία» πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter