Στις 3 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια η Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα και OpinionPoll

Στις 3 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια η Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα και OpinionPoll

Tην Τετάρτη 3 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με φόντο τις λίστες Πέτσα και Opinion Poll.

Ο κύβος ερρίφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα -κατά τις πληροφορίες- να ανακοινώνει πως η σχετική συζήτηση επί του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 του Συντάγματος θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία φέρεται να κατανόησε πως δεν υπάρχει θέμα χρονικού περιθωρίου σε σχέση με τη διερεύνηση των δημοσκοπήσεων.

Στον αντίποδα, ανώτατες πηγές του Κοινοβουλίου από την πλευρά της συμπολίτευσης τονίζουν πως συζήτηση επί του τρόπου διατύπωσης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κατατεθεί από την πλειοψηφία νέα πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής πριν τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στις 3 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια. «Θα κριθεί από τη ΝΔ αν τους ¨φτάνει¨ ή δεν τους ¨φτάνει¨ η διατύπωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ…» σχολίασαν με νόημα.

Εν προκειμένω, το επίδικο είναι η στάση των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Θα παραμείνουν στις αρχικές τους τοποθετήσεις αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα μετατοπιστούν όταν κατατεθεί η πρόταση της ΝΔ;

«Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;»

Πηγές της Κ.Ο. της ΝΔ υπενθυμίζουν πως ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδιατυπώσει το κείμενο της πρότασης συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής, ζητώντας «μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

«Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης; Εχει κάτι να κρύψει;» ρωτούν οι πηγές και ξεκαθαρίζουν πως αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως έχει, τότε η ΝΔ «θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021».

Αναλυτικά όσα αναφέρουν πηγές της Κ.Ο. της ΝΔ:

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όρισε την 3η Νοεμβρίου 2021, ως ημέρα συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με δικαίωμα της μειοψηφίας, που υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ πρότεινε και ψήφισε στο πλαίσιο της τελευταίας Συνταγματικής Ανσθεώρησης.

Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιων της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το Συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο.

Και διατυπώνουμε ξανά το ίδιο ερώτημα. Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης; Εχει κάτι να κρύψει;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter