Στις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον κορονοϊό

Στις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον κορονοϊό

Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Δευτέρα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί βιντεοκλήση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη συζήτηση ζήτησε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου προκειμένου ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για τις εξελίξεις όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού και παράλληλα να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα.

Διαβάστε επίσης: Συνομιλία Μητσοτάκη – Γεννηματά, μέσω βιντεοκλήσης, σήμερα στις 19:00

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πακέτο προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων προτείνει:

  1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορονοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

  2. Ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορονοϊό – να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

  3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου.

Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:

– Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων.

– Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαία:

– Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

– Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Θυμίζουμε τέλος ότι στο σημερινό φύλλο του Documento ο πρώην υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα ο κ. Πολάκης την Περασμένη Πέμπτη είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις ενώ κατέθεσε προτάσεις για τη θωράκιση του ΕΣΥ και την αύξηση των κλινών ΜΕΘ.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter