Στης ακρίβειας τον καιρό

Στης ακρίβειας τον καιρό
Λαϊκή Αγορά

Τα μηνύματα είχαν δοθεί από καιρό. Η πανδημία κορονοϊού που έπληξε τον πλανήτη ανέδειξε τα χρόνια παγκοσμίως τα χρόνια προβλήματα στο διατροφικό σύστημα.

Στην Ελλάδα μάλιστα που ο πρωτογενής τομέας παλεύει αβοήθητος εδώ και χρόνια, το πρόβλημα αναδείχθηκε αμέσως μετά τον περιορισμό των μέτρων περιορισμού που είχαν τεθεί για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

Ένα σύστημα εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες που στηρίζεται βασικά σε εκβιομηχανισμένες μεθόδους, σε εντατικοποίηση, μονοκαλλιέργειες και αλόγιστη χρήση χημικών φαρμάκων δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Αποτέλεσμα η άνοδος των εισαγωγών κάτι που έχει άμεση επίπτωση την άνοδο των τιμών. Ανοδος που παρατηρείται κυρίως τον τελευταίο μήνα, που κάνουν την τσέπη των καταναλωτών να αδειάζει πολύ γρηγορότερα από πριν.

Η εκρηκτική άνοδος που παρουσιάστηκε στις τιμές των αμνοεριφίων πριν το Πάσχα συνεχίζεται και πολλά άλλα προϊόντα. Οι τιμές σε αλεύρι, αυγά, νωπά λαχανικά παιδικές τροφές, καφές, κρασί και άλλα προϊόντα έχουν πάρει την ανηφόρα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κρύβεται πίσω από τις στατιστικές.

Πολλοί κάνουν λόγο για άνοδο του καλαθιού της νοικοκυράς κοντά στο 15% από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας φέρνει ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση ενός σημαντικού μέρους των ελληνικών νοικοκυριών.

Οι «σοφοί» όμως του Κυριάκου χλευάζουν τους πολίτες προτρέποντάς τους να περπατούν για να βρουν την καλύτερη προσφορά.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με άμεση αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ένα μοντέλο που θα έχει κέντρο τη βιώσιμη γεωργία και τον άνθρωπο.

Κάτι που πρέπει να επιδιώξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να μην καταλήξουμε να βλέπουμε καθημερινά πολίτες να ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter