Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

Έχοντας το βλέμμα στο… Βερολίνο – και τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ – ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται σήμερα στη σύνοδο κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.

Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι μονοήμερο, καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δαπανά ασκόπως ώρες όταν κρίνει ότι τα θέματα μπορούν να διεκπεραιωθούν σε λιγότερο χρόνο.

Κανένα από τα θέματα που έχουν εγγραφεί στην ατζέντα δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες διαφωνίες – με την εξαίρεση του ζητήματος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, όπου η Αυστρία επιμένει να μην υπάρχει καμιά αναφορά στα συμπεράσματα, επειδή επιθυμεί το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – κάτι που οι άλλες χώρες δε συμμερίζονται. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ουδείς προτείνει και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα.

Στην ημερήσια διάταξη είναι καταγεγραμμένο εξάλλου και το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσον θα τεθούν γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ευρώπη.

Στο δείπνο, οι ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα του Brexit, χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, όπου αναμένεται να επιβεβαιώσουν πως τίποτε δε μπορεί να συμφωνηθεί πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter