Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Για μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Για μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

Έφτασε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και προσήλθε στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα, στις 19.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα γίνει η εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και μια πρώτη συζήτηση για τη στελέχωση των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει από τις Βρυξέλλες την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε. -όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή- μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή του στο αποψινό άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε. -όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή- μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στο άτυπο δείπνο, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στο δείπνο θα γίνει, επίσης, μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Τουσκ προκειμένου να κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

_x000D_
_x000D_

Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά και να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε την επόμενη πενταετία, στη διάρκεια της Συνόδου των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter