Στις Βρυξέλλες «Σαράφης» και «Κελέση» βραβεύτηκαν, στην Ελλάδα λοιδορήθηκαν – Η ερώτηση του Documento

Στις Βρυξέλλες «Σαράφης» και «Κελέση» βραβεύτηκαν, στην Ελλάδα λοιδορήθηκαν  – Η ερώτηση του Documento

Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι πλέον και διεθνώς η χώρα μας μετά και τη βράβευση στις Βρυξέλλες των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Δύο πρόσωπα τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο στελεχών της ΝΔ για όσα κατέθεσαν στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και όχι μόνο στο σκάνδαλο Novartis.

Oι δύο μάρτυρες βραβεύτηκαν με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE / NGL. Οι μάρτυρες περιέγραψαν τις περιπέτειες των ιδίων και των οικογενειών τους στην χώρα μας, στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια. Μίλησαν με παραποιημένη, βέβαια, την φωνή τους και χωρίς να αποκαλύπτουν τα πρόσωπά τους, για τις επιθέσεις που έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από πολιτικούς, ΜΜΕ κλπ.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Ποιοι άλλοι βραβεύτηκαν

Εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis Το βραβείο το μοιράστηκαν επίσης η Chelsea Manning, πρώην αναλύτρια πληροφοριών στον Αμερικανικό στρατό η οποία αποκάλυψε βίντεο που δείχνουν την δολοφονία άοπλων Ιρακινών πολιτών, καθώς και η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας Correctiv, η οποία αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο “cum-ex”, που κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 55 δισ. ευρώ.

Οι υποψήφιοι για βράβευση ήταν έξι αρχικά:

  • Chelsea Manning, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην Αμερικανίδα στρατιωτικός
  • Correctiv, ερευνητές που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκάνδαλου cum-ex
  • Glenn Greenwald, δημοσιογράφος και συγγραφέας
  • Eileen Chubb, Βρετανίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με αποκαλύψεις για καταχρήσεις σε σπίτια φροντίδας
  • Omar Rojas Bolaños, Κολομβιανός μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος
  • Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της Novartis στην Ελλάδα

Η ερώτηση του Documento

Κατά τη διάρκεια της βράβευσης παρενέβησαν με ερωτήσεις τους και έλληνες δημοσιογράφοι. Μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος του Documento Βαγγέλης Τριάντης ο οποίος αναφέρθηκε στις διώξεις που έχουν υποστεί στη χώρα μας οι προστατευόμενοι μάρτυρες από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνήθηκαν από την εισαγγελία Διαφθοράς για πιθανή εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Νovartis.

«Στην Ελλάδα οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis έχουν μπει στο στόχαστρο πολιτικών προσώπων που ερευνήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές για πιθανή εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis. Τους έχουν αποκαλέσει κουκουλοφόρους, ψεύτες, συκοφάντες, ότι θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και πολλά άλλα. Πως κρίνετε τη στάση αυτή των πολιτικών προσώπων σε μια χώρα μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα;» ήταν η ακριβής ερώτηση.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ υπάρχει αντίστοιχη Οδηγία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των προστατευομένων μαρτύρων, δεν έχει ακόμη εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος προστασίας τους να είναι η ηθική μας στήριξη. Ενώ, συνεχίζει πως «υπάρχουν εμπόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης, επιθέσεις κατά των δικαστικών λειτουργών που διερευνούσαν την υπόθεση και φυσικά επιθέσεις κατά των μαρτύρων. Αυτό είναι επίθεση στο κράτος δικαίου της Ελλάδας καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει πλήρης διάκριση των εξουσιών και η πολιτική εξουσία παρεμβαίνει στην δικαστική».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στις περιπέτειες των δύο μαρτύρων από το Φθινόπωρο του 2017 που άρχισαν να καταθέτουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ τόνισε πως «χάρη στις δικές τους καταθέσεις και σε αυτές των μαρτύρων που συνεργάζονται με την αμερικανική δικαιοσύνη η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Παρά την χωρίς προηγούμενο αυτή τιμωρία της Novartis, η ελληνικη κυβέρνηση δεν έχει στραφεί εναντίον της, παρ’ότι στην Ευρώπη το έχει κάνει η Ιταλία και η Γαλλία» και πρόσθεσε πως «αυτό το βραβείο είναι ένδειξη συμπαράστασης και ηθικής ενίσχυσης τους στην μάχη που δίνουν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Μια μάχη για την αλήθεια, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και κατά της διαφθοράς».

«Ήρωες οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

O Ευρωβουλευτής της GUE/NGL, Miguel Urban Crespo, δήλωσε πως «με την πανδημία του κορονοϊού, η υπόθεση Novartis έδειξε πόσο επιζήμια είναι η ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και τους λόγους που πρέπει να υπερασπιστούμε τα τα δημόσια συστήματα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι απαραίτητη η συνεργασία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για την έκθεση των μεγάλων φαρμακευτικών σκανδάλων».

Συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε η αδερφή της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Daphne Caruana Galizia, Corinne Vella, η οποία δήλωσε πως οι αποκαλύψεις στις μέρες μας είναι επικίνδυνες ενώ «το πιο σημαντικό στο γεγονός ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για υποθέσεις, είναι πως βοηθάνε όλους εμάς στο να ζούμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον».

Η Marisa Matias, Αντιπρόεδρος και Ευρωβουλευτής της GUE/NGL, χαρακτήρισε ως ήρωες και ηρωίδες των καιρών μας τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ανέφερε πόσο σημαντικό είναι το βραβείο στην προώθηση του δικαιώματος της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου, ένα δικαίωμα που όπως είπε «θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις δημοκρατίες».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ζήτησε ισχυρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προστατευομένων μαρτύρων. Τόνισε επίσης ότι έγιναν πολλές ερωτήσεις σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και υπηρεσίες όπως στην OLAF από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την διερεύνηση της υπόθεσης, τα οποία έμειναν αναπάντητα και ότι στην Ελλάδα οι «ελεγχόμενοι για διαφθορά υπήρξαν κατήγοροι και κυνήγησαν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Τέλος, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το βραβείο αυτό θα δίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κριτήρια ανεξαρτησίας και να μην υπηρετούνται μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter