Στις ελληνικές καλένδες οι κυρώσεις στην Τουρκία

Στις ελληνικές καλένδες οι κυρώσεις στην Τουρκία

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφέρθηκαν μόνο «περιοριστικά μέτρα» και οι εταίροι μας… πέταξαν την μπάλα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Προς μία ακόμη αναβολή της επιβολής κυρώσεων ή «περιοριστικών μέτρων» ή ακόμη και της ανακοίνωσής τους προειδοποιητικά, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις, οδηγείται η ΕΕ σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις.

Μάλιστα το πρόσχημα αυτήν τη φορά είναι η αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, με το Βερολίνο να επιδιώκει να πετάξει την καυτή πατάτα στην Ουάσινγκτον. Την ίδια βέβαια ώρα Αμερικανοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν μια αυτονόητη περίοδο «ανίχνευσης» των προθέσεων των δύο πλευρών, με την Τουρκία να παραμένει ισχυρή σύμμαχος των ΗΠΑ, οι οποίες φυσικά δεν θέλουν να την απολέσουν.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούνται και έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αλλά, όπως εξηγούν στο Documento, τα όσα διημείφθησαν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ την προπερασμένη Πέμπτη (19/11), κύριο θέμα της οποίας ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία, είναι απολύτως ενδεικτικά. «Ουδείς μπορεί να αγνοήσει» λένε «το γεγονός ότι εντός της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ακόμη και ο Γάλλος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη “κυρώσεις” αλλά μίλησε για “περιοριστικά μέτρα”, ενώ Γερμανός, Ισπανός, Πορτογάλος και Σλοβένος πρότειναν το όλο ζήτημα να ενταχθεί στον διάλογο ΕΕ – ΗΠΑ». Ενισχυτικά, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ούτε ο Σουηδός και ο Φινλανδός ούτε οι Ανατολικοευρωπαίοι υπουργοί. Την ίδια ώρα δεν ακούστηκε τίποτε για το πάγωμα της παράδοσης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, θέμα το οποίο θα έμπαινε στο τραπέζι.

Διάσταση ΥΠΕΞ με τους βουλευτές τους

Το οξύμωρο είναι ότι πολλές από τις κυβερνήσεις που αρνούνται την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι σε διάσταση με τους ευρωβουλευτές τους και με τα κόμματα που εκπροσωπούν, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Μόλις την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλούσε τους ηγέτες της ΕΕ να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις» στην Τουρκία.

Αντιδρώντας μάλιστα η Τουρκία σημείωσε την Παρασκευή ότι το ψήφισμα «είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών ώστε οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ να τεθούν υπό ομηρία από το κυπριακό ζήτημα», χαρακτηρίζοντάς το «προκατειλημμένο και αποκομμένο από την πραγματικότητα» στην Κύπρο.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες Δένδια

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και φυσικά η χώρα μας «πληρώνουν» τις ενέργειες του Μαξίμου και της τότε διπλωματικής ακολούθου του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή. Οταν η Αθήνα έπρεπε να αυξήσει την πίεση και να αναζητήσει συμμαχίες εντός της ΕΕ η πρωθυπουργική σύμβουλος συνομιλούσε μυστικά στο Βερολίνο με την Τουρκία υπό τη σκέπη της γερμανικής κυβέρνησης. Τότε στάλθηκε ένα λανθασμένο μήνυμα για τις προθέσεις και τα ελληνικά όρια, τη στιγμή μάλιστα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα πολεμικά που το συνόδευαν αμφισβητούσαν ευθέως δυνητικά ελληνική ΑΟΖ.

Αντίστοιχα λάθη έγιναν τόσο με το γεγονός ότι η Αθήνα θεωρεί την Κύπρο «τρίτη χώρα» όσο και με την περίφημη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και όσα προέβλεπε ή δεν προέβλεπε ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού. Ολα τα παραπάνω διαμόρφωναν τον δρόμο που θα οδηγούσε σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία την ίδια ώρα που η τελευταία παραβίαζε δυνητικά ελληνική ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο αλλά και κατάφωρα τις δύο αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και τα Βαρώσια.

Τώρα ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή και να λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει την «παραβατική» και προκλητική πολιτική της Αγκυρας.

Μάλιστα ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι σε μια περίπτωση παραβιάστηκε και αυτή η ελληνική εθνική κυριαρχία. Προφανώς αναφερόταν στην πρόσφατη τουρκική NavTex (FA64-1460/20) η οποία παραβιάζει και τα ελληνικά χωρικά ύδατα (στα 5,8 μίλια από τις ακτές) του Καστελόριζου. Μια NavTex η οποία πέρασε στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ σαν να μην εκδόθηκε ποτέ.

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα» και ότι «η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο, εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ». Η αναφορά του υπουργού στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου δείχνει πλέον και το μέγεθος του εκνευρισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι των κυρώσεων ή τέλος πάντων των περιοριστικών μέτρων έχουν απομείνει Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αυστρία. Τα όσα συνέβησαν με τον έλεγχο στο εμπορικό πλοίο «Rosaline A» με τουρκική σημαία από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI» είναι ενδεικτικά της στάσης και των Γερμανών αλλά και της Τουρκίας. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) επικαλούμενο μυστικό έγγραφο της ΕΕ σημειώνει ότι το εν λόγω πλοίο ήταν «ύποπτο εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στη Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter