Στις φιέστες Μητσοτάκης, στις αποτυχίες Κικίλιας

Στις φιέστες Μητσοτάκης, στις αποτυχίες Κικίλιας

Το Μαξίμου βρήκε στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από το επιτελικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου προκαλεί απώλεια εμπιστοσύνης της κοινωνίας, κάτι που δεν μπορούν πλέον να κρύψουν ακόμη και οι φιλικές προς την κυβέρνηση μετρήσεις, και ακολούθως γκρίνια και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον οποίο επιχειρούν να χρεώσουν συνολικά την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωσάν οι αποφάσεις που οδήγησαν στα 7.500 θύματα του κορονοϊού, στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών να ήταν δικές του και όχι του πρωθυπουργού και της ομάδας που τον πλαισιώνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο επεισόδιο στην προβληματική σχέση του υπουργού Υγείας με το επιτελείο του Μαξίμου προκλήθηκε με αφορμή την επιστράτευση των γιατρών. Προτού ανακοινωθούν οι αποφάσεις ο κ. Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι γιατροί θεώρησαν ότι «τους απευθύνθηκε με σκαιό τρόπο» και γι’ αυτό στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια υπήρχαν σαφείς αιχμές εναντίον του. Καθώς όμως πολιτικά ανήκουν στη ΝΔ, έκαναν τα παράπονά τους απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο κ. Κικίλιας «έχει χρεωθεί» ότι είχε ανακοινώσει το τελευταίο lockdown προτού καν συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τότε μάλιστα του είχε τηλεφωνήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κ. Κικίλιας φέρεται να του είχε απαντήσει «αν δεν σας κάνω, να με αλλάξετε». Νωρίτερα ακόμη ο πρωθυπουργός είχε αποψιλώσει από αρμοδιότητες τον υπουργό… προικίζοντας αντιστοίχως τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στο πλαίσιο της δυσαρέσκειας εντάσσεται ότι για τα θέματα της πανδημίας εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης ολοένα και περισσότερο, εκτός από τον αρμόδιο υφυπουργό, ο Άκης Σκέρτσος και εσχάτως και ο Στέλιος Πέτσας.

Οι συχνές εμφανίσεις όμως του κ. Σκέρτσου σχετίζονται με το κενό εκπροσώπησης που έχει η κυβέρνηση μετά την πρωτοφανή στα χρονικά παραίτηση του προηγούμενου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη. Η Αριστοτελία Πελώνη ακόμη δεν έχει διοριστεί κυβερνητική εκπρόσωπος με επίσημη απόφαση και παραμένει τυπικά αναπληρώτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δοκιμάζεται για τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Σκέρτσος, αν και μέχρι στιγμής δεν περνάει τον πήχη. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός έχει βολιδοσκοπήσει πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ αλλά έχει εισπράξει αρνητικές απαντήσεις. Πάντως το κενό εκπροσώπησης και το θέμα Κικίλια φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει ξανά σε «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Η σχετική φιλολογία επιτείνεται καθώς οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται. Το ενδεχόμενο του Ιουνίου έχει αποκλειστεί, ενώ απομακρύνεται και αυτό του Σεπτεμβρίου.

«Λευκή απεργία» βουλευτών

Η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλεί κραδασμούς και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος κάνουν ιδιόμορφη «λευκή απεργία» και αποφεύγουν να εκτίθενται στα ΜΜΕ για να στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή. Όπως λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις, δεν μπορούν να βγουν στους ψηφοφόρους τους με το επιχείρημα του κ. Γεραπετρίτη ότι δεν χρειάζονται περισσότερα κρεβάτια, η αναμονή είναι μικρή και περισσότερες κλίνες θα είχαν κόστος. Ενδεικτική είναι η δημόσια διαφοροποίηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Στράτου Σιμόπουλου όσον αφορά την αντιμετώπιση των φαρμακοποιών, με τους οποίους η κυβέρνηση επίσης άνοιξε μέτωπο.

Στα «γαλάζια» παρασκήνια είναι πολλοί που πνέουν μένεα κατά της επιτελικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου που πλαισιώνει τον πρωθυπουργό, στην οποία χρεώνουν τις αστοχίες και τα λάθη. Τα βέλη συγκεντρώνουν κυρίως ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Γιάννης Βλαστάρης, καθώς φέρονται ως τα πρόσωπα που επηρεάζουν καθοριστικά τον πρωθυπουργό. Για τον κ. Βλαστάρη μάλιστα λένε ότι εκτός από λογογράφος του πρωθυπουργού «είναι το τελευταίο πρόσωπο που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός πριν πάρει τις αποφάσεις του».

Αγνόησε την επιτροπή

Αν και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι ένα ορόσημο που συγκινεί την πλειονότητα των Ελλήνων, η κυβέρνηση με την κιτς επιδειξιομανία που συνόδευσε το επετειακό διήμερο κατάφερε να προκαλέσει αποστροφή. Αποκορύφωμα ήταν η χλιδή στο δείπνο των επισήμων και το μενού που περιλάμβανε μπισκότο από μελάνι σουπιάς και κιμά γαρίδας, που φυσικά καθόλου δεν παρέπεμπε σε ελληνική γαστρονομική παράδοση. Παρομοίως και η α καπέλα ερμηνεία του εθνικού ύμνου από μία μόνο φωνή –ξένη προς τον συμβολισμό και την αισθητική του εθνικού ύμνου–, όπως και το σοβαρό ατόπημα της προέδρου της Δημοκρατίας που στάθηκε για απόδοση τιμών στην εξέδρα των επισήμων μαζί με τον σύντροφό της, πρωτοφανές και αντίθετο στο πρωτόκολλο. Ο κ. Μητσοτάκης με την πριγκιπική του αντίληψη επιχείρησε να τραβήξει όλα τα φώτα και να πιστωθεί το επικοινωνιακό όφελος, παραγνωρίζοντας και το έργο της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Όπως επισήμαναν, στις δηλώσεις και τις ομιλίες του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για την επιτροπή που υπό τη Γιάννα Αγγελοπούλου σήκωσε το βάρος της προετοιμασίας και θα συνεχίσει το έργο της μέχρι το τέλος του χρόνου. Ή δεν είναι ικανοποιημένος ή το θεωρεί ήσσονος σημασίας.

Ρήξη με την εκκλησία;

Αλγεινή εντύπωση και έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει η απουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν παρέστη στο δείπνο ούτε στην παρέλαση. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει ότι οι σχέσεις της εκκλησίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι στο όριο της ρήξης. Γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή το πρωί. Και φυσικά το αντικείμενό της δεν ήταν η πανδημία, όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter