Στις πλάτες των Ελβετών η διάσωση της Credit Suisse

Στις πλάτες των Ελβετών η διάσωση της Credit Suisse

Οι Ελβετοί πολίτες φαίνεται πως θα… πληρώσουν για τη διάσωση της Credit Suisse. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, που έχει κάνει τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, για να διασωθεί η φήμη της χώρας ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, ο «λογαριασμός» για τους Ελβετούς, θα μπορούσε να φτάσει τα 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολάρια).

Υπενθυμίζεται ότι η ελβετική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει την πώληση της Credit Suisse στην UBS, δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα – ένα μεγάλο βάρος για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Επιπλέον, υπάρχει επιπλέον εγγύηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων φράγκων, βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Το συνδυασμένο ποσό των 209 δισεκατομμυρίων φράγκων ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας και υπερβαίνει τις συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες το 2021. Το τίμημα για τη μεγαλύτερη εταιρική διάσωση της Ελβετίας θα μπορούσε να υπερβεί το τριπλάσιο της διάσωσης των 60 δισεκατομμυρίων φράγκων της UBS το 2008.

Αντιδρούν οι πολίτες

Παράλληλα, διαμαρτυρίες πυροδότησε το νέο πακέτο διάσωσης για τους καλοπληρωμένους τραπεζίτες. Τη Δευτέρα, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους» και πετώντας αυγά στο κτήριο.

«Έχουμε βαρεθεί με την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, παίρνεις τα πάντα», δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, συνεργάτης της φορολογικής εταιρείας συμβούλων MME με έδρα τη Ζυρίχη. «Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter