Στιβ Μπάνον: Τέσσερις μήνες φυλάκιση για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Στιβ Μπάνον: Τέσσερις μήνες φυλάκιση για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Καρλ Νίκολς επέτρεψε ωστόσο στον Μπάνον να παραμείνει ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης και επίσης του επέβαλε πρόστιμο 6.500 δολάρια ως μέρος της ποινής. Ο Μπάνον καταδικάστηκε τον Ιούλιο για δύο κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου: μία επειδή αρνήθηκε να πάει για κατάθεση και η άλλη επειδή αρνήθηκε να παράσχει έγγραφα.

Ο δικαστής Νίκολς επέβαλε την ποινή αφού είπε ότι ο νόμος ήταν σαφής ότι η περιφρόνηση του Κογκρέσου υπόκειται σε υποχρεωτική ελάχιστη ποινή τουλάχιστον ενός μήνα φυλάκισης.

Οι δικηγόροι του Μπάνον είχαν υποστηρίξει ότι ο δικαστής θα μπορούσε να τον καταδικάσει με αναστολή. «Κατά την άποψή μου, ο κ. Μπάνον δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του», είπε ο Νίκολς πριν επιβάλει την ποινή. «Οι άλλοι πρέπει να αποτρέπονται από τη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων». Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εξέγερση στο Καπιτώλιο είχε ζητήσει την κατάθεση του Μπάνον για τη συμμετοχή του στις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο Μπάνον δεν έχει ακόμη καταθέσει ούτε έχει παράσχει έγγραφα στην επιτροπή.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να οδηγηθεί ο Μπάνον στη φυλακή για έξι μήνες.Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Μπάνον, 68 ετών, άξιζε τη μεγαλύτερη ποινή επειδή είχε ακολουθήσει μια «στρατηγική κακής πίστης» και οι δημόσιες δηλώσεις του που απαξιούσαν την ίδια την επιτροπή κατέστησαν σαφές ότι ήθελε να υπονομεύσει την προσπάθειά τους να φτάσουν στο βάθος της βίαιης επίθεσης και να αποτρέψουν ξανά κάτι παρόμοιο.

Εισερχόμενενος στο δικαστήριο την Παρασκευή, ο Μπάνον είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτό το παράνομο καθεστώς, η ημέρα που θα κριθεί είναι στις 8 Νοεμβρίου όταν τελειώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν». Ο Μπάνον δεν μίλησε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, παραπέμποντας στην αγόρευση των δικηγόρων του. Βγαίνοντας από το δικαστήριο μετά την καταδίκη, ο Μπάνον είπε ότι πιστεύει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ θα παραπεμφθεί.

Ο Μπάνον υποστήριξε επίσης ότι είχε προσφερθεί να καταθέσει αφού ο Τραμπ παραιτήθηκε από το εκτελεστικό προνόμιο. Αλλά αυτό έγινε μετά την απαγγελία των κατηγοριών περιφρόνησης του Κογκρέσου και οι εισαγγελείς λένε ότι θα δεχόταν να καταθέσει μόνο εάν η υπόθεση απορριφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπάνον αντιμετωπίζει επίσης ξεχωριστές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, απάτη και συνωμοσία στη Νέα Υόρκη που σχετίζονται με την καμπάνια «We Build the Wall».

Πηγή: The Associated Press, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter