Στίβεν Κον για δίωξη Βαξεβάνη: Αυτοί που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση για να επιτεθούν σε δημοσιογράφους, πρέπει να καταστούν υπόλογοι

Στίβεν Κον για δίωξη Βαξεβάνη: Αυτοί που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση για να επιτεθούν σε δημοσιογράφους, πρέπει να καταστούν υπόλογοι

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει μέσω του documentonews.gr, ο Στίβεν Κον, δικηγόρος των Ελλήνων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis, αναφορικά με τη δίωξη του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη. Ο καταξιωμένος νομικός επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες στην κυβέρνηση αναφορικά με τις διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτεθούν σε δημοσιογράφους ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, παραβιάζουν διεθνείς νόμους και πρέπει να καταστούν υπόλογοι”.

Το ακόμη σημαντικότερό όμως είναι ότι γιγαντώνεται η υποστήριξη προς το πρόσωπο του Κ. Βαξεβάνη από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς, αφού μέσω του documentonews.gr, ο Στίβεν Κον διεμήνυσε ότι το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος -του οποίου είναι πρόεδρος ΔΣ-, θα υποβάλει άμεσα επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητώντας διερεύνηση εναντίον “αυτών των προφανών καταχρήσεων εξουσίας”.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σ. Κον, η επίθεση σε δημοσιογράφους εκτός του ότι υπονομεύει τη δημοκρατία, υπονομεύει και τη δυνατότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να εκθέσουν τη διαφθορά. Δεν πάει καιρός άλλωστε από όταν οι Έλληνες εμπλεκόμενοι πολιτικοί στην υπόθεση , απειλούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας ότι θα τους “βγάλουν την κουκούλα”. Όπως άλλωστε επεσήμανε στις δηλώσεις του στο documentonews.gr ο Στίβεν Κον, η χρησιμοποίηση των δικαστηρίων προκειμένου να υπάρξει φίμωση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας λόγου, αντίκειται στην Οδηγία της ΕΕ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και στη Σύμβαση κατά της διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι αυτός είναι ο λόγος που κρίνει πως αυτές οι επιθέσεις “σε δημοσιογράφους που έχουν καταγγείλει τη διαφθορά στα πιο υψηλά επίπεδα”, εκτός από επικίνδυνες για τη δημοκρατία, είναι παράλληλα παράνομες.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στίβεν Κον, είχε στραφεί μέσω του Documento εναντίον των Ελλήνων εμπλεκόμενων πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικές αρχές, βάσει του οποίου η πολυεθνική αναγκάστηκε να καταβάλει 310 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας την περίοδο 2012-2015, ο Σ. Κον ήταν ξεκάθαρος: “Οι πολιτικοί που δωροδοκήθηκαν θα έπρεπε να καταστούν υπόλογοι στην Ελλάδα”. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Σ. Κον, το τεράστιο ποσό του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι απόδειξη ότι η Novartis προχώρησε σε δωροδοκίες -και πολιτικών- κάνοντας παράλληλα λόγο για “ξεκάθαρες αποδείξεις δωροδοκίας”, “μαζική ληστεία ευρείας κλίμακας” και “καταστροφή της δημοκρατίας”. Στην Ελλάδα βέβαια, μέχρι στιγμής, αντί να καταστούν υπόλογοι οι πολιτικοί, καθίστανται οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο…

Στίβεν Κον: Οι πολιτικοί σας πρέπει να λογοδοτήσουν

Ολόκληρη η δήλωση του Στίβεν Κον:

“Επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθεροτυπία και στο δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται για τη διαφθορά είναι ανυπόφορες, παράνομες και πρέπει να υπάρξει αντίσταση εναντίον τους”.

“Το να επιτίθεσαι σε δημοσιογράφους που έχουν καταγγείλει τη διαφθορά στα πιο υψηλά επίπεδα είναι μια απειλή για τη δημοκρατία. Υπονομεύει τη δυνατότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να εκθέσουν τη διαφθορά. Η διαφθορά εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχει σημασία η ιδεολογία ή τα πολιτικά πιστεύω ενός διεφθαρμένου πολιτικού. Η διαφθορά υπονομεύει τον κανόνα του νόμου, στοιχίζει στους φορολογούμενους και υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη”.

“Το να χρησιμοποιείς τα δικαστήρια προκειμένου να φιμώσεις τη διαφωνία αποτελεί παραβίαση της Οδηγίας της ΕΕ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και της Σύμβασης κατά της διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα αποτελεί μέλος αυτών των συμβάσεων. Οι αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτεθούν σε δημοσιογράφους ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, παραβιάζουν διεθνείς νόμους και πρέπει να καταστούν υπόλογοι”.

“Το Εθνικό Κέντρο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζητώντας μια άμεση διερεύνηση αυτών των προφανών καταχρήσεων εξουσίας”.

Stephen M. Kohn, πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και εταίρος στη δικηγορική εταιρεία προάσπισης των δικαιωμάτων των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, Kohn, Kohn and Colapinto. Εκπροσωπεί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Εσθονίας και της Ελβετίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter