Στο απόσπασμα μισθωτοί και έμποροι

Στο απόσπασμα μισθωτοί και έμποροι

Χτύπημα στους αυξανόμενους ανέργους η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε διεύθυνση του υπουργείου και η μείωση των εσόδων του

Η πραγματική οικονομία στενάζει κάτω από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει μόνο να γιγαντώσουν το πρόβλημα. Ακόμη και με τα στοιχεία που παρατίθενται φαίνεται το εύρος της απώλειας στη μισθωτή εργασία, παρά την εφαρμογή των μέτρων-ασπιρίνη που στην πράξη είναι πλήρως αποτυχημένα (όπως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»).

Το α΄ οκτάμηνο του 2020 η δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ανήλθε στις 115.647, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχε κλείσει στις 284.886. Αυτό σημαίνει απώλεια 40,59% των θέσεων εργασίας, που σε απόλυτα νούμερα είναι 169.239 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έρχεται σε μια επικοινωνιακή φιέστα (με παρούσα μόνο την ΕΡΤ) να ανακυκλώσει τα ίδια μέτρα. Αν δούμε τα μέτρα ένα ένα, θα διαπιστώσουμε ότι προκαλούν ζημιά στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος, μη επιτυγχάνοντας ούτε τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Μοιάζει κεντρική στρατηγική επιλογή του υπουργείου να μετατραπεί η κρίση από την πανδημία σε ευκαιρία στραγγαλισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που δεν έχει τα κεφάλαια να υποστηρίξει τις ζημίες που φέρνει η παντελής έλλειψη ρευστότητας μισθωτών και ανέργων.

Επιπλέον η φυσιογνωμία του ΟΑΕΔ αλλάζει και μαζί μειώνονται τα ποσά που λαμβάνει. Αλλωστε, το είπε ευθαρσώς και η ΓΣΕΕ: «Από τριμερής οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτείται κατά 80% από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και κατά 20% από κρατική συμμετοχή, ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας».

Ποια είναι τα «νέα» μέτρα

Εν αρχή είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Αν συναθροίσουμε τη μείωση 0,9% που ήδη εφαρμόζεται (από τον Ιούνιο), μιλάμε για μείωση 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές. Αρα το μη μισθολογικό κόστος από τις αρχές του 2021 θα μειωθεί από 40,56% (όπως ίσχυε μέχρι την 31η Ιουνίου 2020) σε 36,66% επί του μεικτού μισθού των μισθωτών. Αναμφίβολα θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στις αποδοχές των μισθωτών αλλά και στο κόστος των εργοδοτών. Αυτή όμως είναι μια ισχνή αύξηση καθώς οι μειώσεις ακουμπούν πάνω στο κοινωνικό κράτος, συγκεκριμένα στον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τα έσοδα του ΟΑΕΔ από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών θα μειωθούν κατά 56% (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) ετησίως, αν λάβει κανείς υπόψη και τη μείωση κατά 0,9% που έχει ήδη νομοθετηθεί και ισχύει από την 1η Ιουνίου. «Για τον ΟΑΕΔ θα μείνουν 700 εκατ. ευρώ ετησίως μετά και την παρακράτηση του 30% από τον ΕΦΚΑ, όταν ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων Γιώργος Μακράκης. Αρα οδηγούμαστε σε συρρίκνωση των προγραμμάτων απασχόλησης και ενδεχομένως και των επιδοτούμενων ανέργων, όπως έγινε το 2011 και εντεύθεν.

Πέραν του ότι έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό (345 εκατ. ευρώ), άρα εκ των πραγμάτων μιλάμε για μικρή παρέμβαση βραχύβιας διάρκειας έξι μηνών, είναι ένα πρόγραμμα που ήδη τρέχει εντός του ΟΑΕΔ και έχει χαρακτηριστεί αποτυχημένο αφού έχει από ελάχιστη έως μικρή απορροφητικότητα. Το νέο πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε χωρίς όνειδος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέλυσε προσφάτως το προεδρείο της ΓΣΕΕ, θα οδηγήσει σε υποκατάσταση των υφιστάμενων μισθωτών στις επιχειρήσεις με άλλο, φτηνότερο προσωπικό (αφού η μόνη υποχρέωση είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Παναγόπουλο, η εφαρμογή του προγράμματος αυτού δεν οδηγεί στη «διάσωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας».

Ένα άλλο μέτρο που ο ίδιος ο κ. Βρούτσης ενέταξε στα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας είναι οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Βέβαια, δυσκολευόμαστε (δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα) να καταλάβουμε πώς στηρίζεται ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έναντι της οικονομικής κρίσης με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Συνέχιση της αποτυχίας

Τα υπόλοιπα προγράμματα συνιστούν συνέχιση των υφισταμένων και αφορούν αναστολές συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον μήνα Οκτώβριο και την επέκταση στη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter