Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2010

Στο αρχείο η υπόθεση των CDS, μετά από οκτώ χρόνια εισαγγελικών ερευνών

Κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος , η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έθεσε στο αρχείο τη σχετική δικογραφία. Είχε σχηματιστεί, μετά από μηνυτήρια αναφορά δύο πολιτών, για την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους , την περίοδο 2009-2010 σε σχέση με τυχόν εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε καθώς από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion η οποία είχε προμηθευθεί ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα δε με σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν διαπιστώθηκε ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη έρευνα είχε ξεκινήσει το 2010 από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος , οι οποίοι στρέφονταν κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

Δύο χρόνια αργότερα , ο εισαγγελέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες τις καταγγελίες .

Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης , είχε διαφωνήσει, και του είχε επιστρέψει τη δικογραφία με την εντολή διενέργειας περαιτέρω έρευνας προκειμένου να αναζητηθεί όλη η διαδρομή των CDS στο επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, από το Τ.Τ. ,για να διαπιστωθεί εάν η αγορά - προμήθεια τους συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.

Προκειμένου να διακριβωθεί δηλαδή εάν είχε διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης ή της εσωτερικής πληροφόρησης.

Βάσει της εντολής Πεπόνη, ο εισαγγελέας καλούνταν να εξακριβώσει μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, όπου είναι η έδρα της επενδυτικής εταιρείας:

- Ποια ήταν ακριβώς η θέση του κ. Α. Παπανδρέου στην επίμαχη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων την περίοδο 2009-2010, και ποιός ο βαθμός ευθύνης του στην λήψη και εκτέλεση αποφάσεων.

- Αν η εταιρεία προμηθεύτηκε CDS επί του ελληνικού χρέους.

- Αν πουλήθηκαν CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην εν λόγω εταιρεία.

- Και τέλος αν η διακίνηση των προϊόντων συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση που μπορεί να είχε η εταιρεία.

Μετά την συλλογή των στοιχείων ο εισαγγελέας είχε εντολή να αναθέσει σε εξειδικευμένη ομάδα οικονομικών πραγματογνωμόνων την αποτίμηση και αξιολόγηση του υλικού ώστε να κριθεί και η περαιτέρω πορεία του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.