Στο αρχείο η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη

Στο αρχείο η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη

Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ένα χρόνο μετά την σύλληψή τους στην Τουρκία, όπως προκύπτει από τη σχετική απάντηση στη Βουλή του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης (και τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ).

Η απάντηση δόθηκε έπειτα από σχετική ερώτηση που του τέθηκε από την Νέα Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση των αρμόδιων Τομεάρχη Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Αναστάσιου Δημοσχάκη.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της συλλήψεως και κρατήσεως από τους Τούρκους επί 5μηνο στις φυλακές της Αδριανουπόλεως των Ανθυπολοχαγού (ΜΧ) Άγγελου Μητρετώδη και ΕΠΟΠ Λοχία (ΜΧ) Δημήτρη Κούκλατζη, ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης στην απάντησή του στη Βουλή αναφέρει:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Βασίλειος Κικίλιας με θέμα «Αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο», σας γνωρίζω ότι η υπόθεση έχει διερευνηθεί ως προς την ποινική της αξιολόγηση από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο.

Σχετικά με τη διενεργηθείσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) αξιολογήθηκε συνολικά και ανελήφθησαν οι δέουσες ενέργειες, πλην όμως ο φάκελος έχει διαβάθμιση απορρήτου και για τον λόγο αυτόν τα στοιχεία του δεν κοινοποιούνται δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/03/08/5c8233b4825e6369ee506418.pdf

Υπενθυμίζεται και η ερώτηση των Κικίλια-Δημοσχάκη:

Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη

Θέμα: Αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Τουρκίας, Η σύλληψη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου μετά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Το εν λόγω περιστατικό αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.

Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από τη σύλληψη όσο και από την απελευθέρωση, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διατάξατε από 6 Μαρτίου του 2018 με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Με δεδομένο ότι :

Πριν από τη σύλληψη είχε προηγηθεί κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μετά την εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «Γαύδος» στα Ίμια και της έντονης τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή του Έβρου με συνεχείς ασκήσεις, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα αποφυγής του περιστατικού της σύλληψης.

Μετά την απελευθέρωση εστάλη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τη μεταφορά των δύο ελλήνων στρατιωτικών και τους αποδόθηκαν τιμές στο αεροδρόμιο με σχετικό άγημα.

Στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Διοικητές των προϊσταμένων Σχηματισμών της Μονάδας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό;

– Υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν;

– Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

Κικίλιας Βασίλειος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter