Στο βάθος… κρυπτονομίσματα

Στο βάθος… κρυπτονομίσματα

Οι αναταράξεις στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα στρέφουν τους επενδυτές σε νέες αγορές

Σε θρυαλλίδα που απειλεί να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα μετατρέπεται η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19. Μια κρίση που ρίχνει φως στον μόνιμα υποφωτισμένο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την προηγούμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης έδωσε άδεια στη γνωστή PayPal να διαπραγματεύεται κρυπτονομίσματα. Ετσι εντός του 2020 όσοι έχουν λογαριασμό PayPal και είναι κάτοικοι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα μέσω του παγκόσμιου αυτού κολοσσού που έγινε τέτοιος λόγω της αξιοπιστίας του στο διαδικτυακό εμπόριο. Είχαν προηγηθεί δεκάδες εταιρείες του δείκτη S&P500 της Wall Street (οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης) οι οποίες τοποθετούσαν κεφάλαια στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 7 δισ. δολάρια κεφάλαια από αυτές τις εταιρείες έχουν κατευθυνθεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αλλοι αναλυτές προβλέπουν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε επενδύσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις εμφανίζονται αδύναμες να στηρίξουν τα παραδοσιακά νομίσματα. Η λύση που έχουν βρει λέγεται «τύπωμα». Τυπώνουν δισεκατομμύρια νομίσματα που δεν έχουν αντίκρισμα. Παράλληλα αυξάνουν το δημόσιο χρέος μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον. Την ίδια ώρα ο «ιερέας» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το ΔΝΤ, ζητά από τα κράτη να ξοδεύουν αχαλίνωτα, ενώ οι παραδοσιακοί επενδυτές βλέπουν τα κρατικά ομόλογα να διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια.

Αν ωστόσο συνεκτιμήσουμε το τύπωμα νομισμάτων χωρίς αντίκρισμα, τον υπέρογκο δημόσιο δανεισμό και την αδυναμία των τραπεζών να δώσουν ασφαλείς απαντήσεις στην οικονομική ασφυξία, στην πραγματικότητα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Κάπου εκεί εισέρχεται η επιλογή της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις (ωστόσο η πρόσφατη πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς μάς δείχνει ότι και σε προστατευμένο περιβάλλον υφίστανται τρομακτικές διακυμάνσεις υπό καθεστώς αβεβαιότητας), αλλά τελικά αρχίζουν να αποτελούν επιλογή των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η συναλλαγή με κρυπτονομίσματα έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος (ούτε τραπεζική προμήθεια ούτε μεγάλα έξοδα μετατροπής σε άλλο νόμισμα).

-Δεν υφίσταται αναμονή, όπως συμβαίνει πολλές φορές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

Ωστόσο, ως φαίνεται, η ολική μεταστροφή των εισηγμένων κολοσσών προς τα κρυπτονομίσματα εμπεριέχει και κάτι άλλο, βαθύτερο. Θεωρούν ότι το διαρκές τύπωμα των παραδοσιακών νομισμάτων τα φέρνει πιο κοντά σε διαρκείς υποτιμήσεις στο άμεσο μέλλον, κάτι που δίνει πόντους στα κρυπτονομίσματα που, παρότι έχουν τεράστιο εύρος διακυμάνσεων εντέλει ακολουθούν αυξητική πορεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter