Στο δημαρχείο της Χάγης ο μεγαλύτερος Μοντριάν του κόσμου! (Video)

Στο δημαρχείο της Χάγης ο μεγαλύτερος Μοντριάν του κόσμου! (Video)

Το 2017, στην Ολλανδία, είναι χρονιά εορτασμού του «De Stijl», ενός καλλιτεχνικού ρεύματος που ξεκίνησε το 1917, μιας καλλιτεχνικής σταυροφορίας με στόχο τη δημιουργία μιας τελείως «καινούργιας τέχνης».

Εμβληματική φιγούρα του κινήματος αυτού, ο Πιετ Μοντριάν συνόψισε το «Στυλ» σε μία μόνο φράση: «Όλη η ζωγραφική -η ζωγραφική του παρελθόντος καθώς και η ζωγραφική του παρόντος- μας δείχνει ότι τα ουσιαστικά πλαστικά μέσα της είναι μόνον γραμμή και χρώμα».

Η Ολλανδία θα γιορτάσει σε διάφορες πόλεις τα 100 χρόνια του «Στυλ», αλλά η Χάγη εστιάζει στον Μοντριάν. Και αποκάλυψε το μεγαλύτερο «έργο ζωγραφικής» του ρηξικέλευθου καλλιτέχνη: Πάνω στην πρόσοψη του δημαρχείου της πόλης, έργου του αρχιτέκτονα Richard Meier.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1995, όρισε το καινούργιο κέντρο της πόλης, φιλοξενώντας τη βασική δημοτική βιβλιοθήκη, την αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου, πολλά καφέ, εκθεσιακούς χώρους και αίθουσα γαμήλιων τελετών.

Τη μετατροπή της πρόσοψης του δημαρχείου στον «μεγαλύτερο πίνακα του Μοντριάν στον κόσμο όλο» υπογράφουν οι καλλιτέχνες Madje Vollaers και Pascal Zwart του στούντιο «VZ».

https://vimeo.com/202903231

Η Χάγη θα τιμά όλο τον χρόνο τον Μοντριάν. Μεταξύ άλλων, και καθώς διαθέτει μια αχανή συλλογή έργων του, θα φιλοξενήσει, από τις 3 Ιουνίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, την έκθεση «300 επί Μοντριάν: ολόκληρη η συλλογή».

Αλλά οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα εκατοντάχρονα του «Στυλ» δεν περιορίζονται στη Χάγη. Στο Άμστερνταμ, το μουσείο «Stedelijk» παρουσιάζει έως τις 21 Μαΐου, έργα ζωγράφων του κινήματος δίπλα σε καρέκλες του Rietveld, βιβλία και πόστερ, καθώς και έργα καλλιτεχνών -όπως του Ρόι Λίχτενσταϊν- που εμπνεύστηκαν από το κίνημα. Ακολουθεί έκθεση για τον πιο πολιτικά ενεργό του κινήματος, τον «Chris Beekman, De Stijl Defector». Από το φθινόπωρο, η έκθεση «De Stijl and Mertz & Co» παραδίδει προς τέρψιν των οφθαλμών των φιλότεχνων τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα πακέτα τα οποία σχεδίασαν τα μέλη του κινήματος για ένα μεγάλο πολυκατάστημα. Η Ουτρέχτη, προφανώς και δεν θέλει να μείνει πίσω, και στο Rietveld- Schroeder House -το οποίο σχεδίασε ο Gerrit Rietveld για μια πλούσια χήρα- θα φιλοξενήσει, από τις αρχές Μαρτίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, την έκθεση «Rietveld Masterpiece: Long Live de Stijl!».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter