Στο Δήμο Αθηναίων το θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ»

Στο Δήμο Αθηναίων το θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ»

Στον δήμο Αθηναίων περνάει το ιστορικό θέατρο «Ολύμπια» στην οδό Ακαδημίας, το οποίο φιλοξενούσε επί δεκαετίες την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το κτίριο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδας και εκεί πλέον θα στεγαστούν τα μουσικά σύνολα του Δήμου.

Το ενοίκιο που θα πληρώνει ο Οργανισμός για το εμβληματικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας στον αριθμό 59, όπου στεγαζόταν εδώ και δεκαετίες η Εθνική Λυρική Σκηνή, αντιστοιχεί στις 20.000 ευρώ το μήνα με μία διάρκεια μίσθωσης 10 ετών.

Το «Ολύμπια» ήταν το σημείο αναφορά για την ΕΛΣ από το 1958, όταν εγκαινιάστηκε με πρώτη παράσταση την Αΐντα του Βέρντι. Η τελευταία παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκεί δόθηκε στις 19 Μαΐου 2017, με το έργο «Ρέα» του Σπυρίδωνα Σαμάρα.

Το ιστορικό θέατρο έμεινε κενό μετά την αποχώρηση της ΕΛΣ, η οποία μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η απόφαση ελήφθη από την ειδική επιτροπή που είχε συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία ανήκει το κτίριο. Προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός, υπεβλήθησαν προτάσεις και το χθες το μεσημέρι ελήφθη η απόφαση. Μεταξύ των «μνηστήρων» ήταν δύο ιδιώτες επιχειρηματίες και το υπουργείο Πολιτισμού που ήθελε να καλύψει κυρίως ανάγκες του Φεστιβάλ Αθηνών και νέων ομάδων θεάτρου και χορού.

Στη σύμβαση που θα υπογραφεί αναγράφεται ότι το τίμημα ενοικίασης ανέρχεται στις 20.000 ευρώ μηνιαίως ενώ η Λυρική κατέβαλε 16.000 ευρώ τον μήνα και είχε αφήσει σημαντικό χρέος που άγγιζε σχεδόν τις 300.000 ευρώ. Η διοίκηση της Λυρικής όμως συνεργάστηκε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή του χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου καλύφθηκε από την αγορά όλου του εξοπλισμού -τεχνολογικού και άλλου- του θεάτρου, από την Τράπεζα. Ετσι τώρα ο δήμος Αθηναίων παραλαμβάνει ένα θέατρο έτοιμο να λειτουργήσει ακόμα και αύριο. Και ένα δυνατό, ιστορικό φως θα συνεχίσει να καίει στην καρδιά της Αθήνας!

Τι δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη αφού ένα εμβληματικό κτίριο μπορεί να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Αθήνας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον δήμο Αθηναίων, το γεγονός ότι η πρότασή του επελέγη ως η αρτιότερη, αλλά και ευκαιρία για το ιστορικό θέατρο, να ανακτήσει την παλιά του αίγλη».

«Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με άρτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί πλήρως τα Μουσικά του Σύνολα του δήμου Αθηναίων, αλλά και κοινές δράσεις με ένα δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης» δήλωσε ο Κωστής Μπιτζάνης, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter