Στο εδώλιο το χάπι αδυνατίσματος των 2.000 θανάτων

Στο εδώλιο το χάπι αδυνατίσματος των 2.000 θανάτων

Με καθυστέρηση μιας δεκαετίας ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, στη Γαλλία η πολυαναμενόμενη δίκη της πανίσχυρης φαρμακευτικής εταιρείας Servier, η οποία για περισσότερα από 30 χρόνια διοχέτευε στη γαλλική αγορά το θανατηφόρο χάπι Mediator.

Ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακευτικά σκάνδαλα θα απασχολήσει από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες τις γαλλικές δικαστικές αρχές. Στο εδώλιο, το χάπι αδυνατίσματος Mediator. Οι επίσημες κατηγορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 θανάτους και χρόνιες παθήσεις που οφείλονται στη συστηματική χρήση του. Ωστόσο, οι ειδικοί κάνουν λόγο για 2000 και πλέον θανάτους.

Πίσω από το χάπι αδυνατίσματος Mediator βρίσκεται ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Servier, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απάτης και της συγκάλυψης των εξαιρετικά επικίνδυνων παρενεργειών του φαρμάκου, το οποίο την περίοδο 1976-2009 συνταγογραφείτο ευρέως.

Το αμφεταμινούχο σκεύασμα δινόταν σε υπέρβαρους διαβητικούς, αλλά και σε υγιείς γυναίκες ως κατασταλτικό όρεξης, για να αδυνατίσουν. Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άτομα πήραν το συγκεκριμένο χάπι, παρά τις υποψίες που υπήρχαν ότι προκαλούσε καρδιακή και πνευμονική ανεπάρκεια.

Η εταιρεία έχει ήδη πληρώσει 132 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ωστόσο, τα κέρδη της από το εν λόγω σκεύασμα ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.

Πέραν της Servier, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει και η Agence National de Sécurité du Médicament, η γαλλική ρυθμιστική αρχή της αγοράς φαρμάκων, καθώς θεωρείται ότι υπήρξε ιδιαίτερα επιεικής με τον φαρμακευτικό κολοσσό και ότι άργησε πολύ να δράσει για να προλάβει τους θανάτους και τις εξαιρετικά επιζήμιες για την υγεία παρενέργειες του Mediator.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter