Στο έλεος της κακοκαιρίας: Χιόνια, μπλακ-άουτ και χάος στους δρόμους – Επιδείνωση των φαινομένων τις επόμενες ώρες

Στο έλεος της κακοκαιρίας: Χιόνια, μπλακ-άουτ και χάος στους δρόμους – Επιδείνωση των φαινομένων τις επόμενες ώρες

Κυκλοφοριακό χάος παρατηρείται στους δρόμους καθώς η κακοκαιρία «Ελπίδα» πλήττει και το λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς σε αρκετές περιοχές η χιονόπτωση είναι έντονη. Την ίδια στιγμή, προβλέπειται επιδείνωση των φαινομένων τις επόμενες ώρες ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ΜΜΜ και στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές.

Δείτε επίσης: «Σαρώνει» η κακοκαιρία «Ελπίδα»: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Προβλήματα στα ΜΜΜ, σε δρόμους και στις Εθνικές

Το μεσημέρι έκλεισε η λεωφόρος Κατεχάκη προς Καρέα, από το ύψος της Πίνδου μέχρι την Ηλιούπολη αφού το ύψος του χιονιού ανεβαίνει παρά την προσπάθεια των εκχιονιστικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε αρκετά σημεία από τα διόδια της Τραγάνας.

Στο λεκανοπέδιο τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα βόρεια προάστια και τη λεωφόρο Πεντέλης ενώ τεράστιο μποτιλιάρισμα καταγράφεται και στο κέντρο της πρωτεύουσας που η κίνηση είναι τεράστια και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν «φρακάρει».

Αττική Οδός

 

Πολλά προβλήματα στην Αττική οδό – Διακοπή κυκλοφορίας

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώνονται στην Αττική Οδό, τα οποία σύμφωνα με την εταιρία οφείλονται σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω μηχανικής βλάβης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρίας Αττική Οδός αναφέρει: «Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές».

Επιπλέον η εταιρία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. «Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν “διπλώσει” νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά».

Στην Αττική Οδό, σύμφωνα με την εταιρεία, επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της εταιρίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αττικής Οδού.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας εντοπίζονται αυτήν την ώρα, σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗE, στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ανθούσα, Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα. Τα προβλήματα αποδίδονται, κατά κύριο λόγο, σε βλάβες από πτώσεις κλαδιών ή δένδρων στα καλώδια του δικτύου διανομής.

Ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες

Η χιονόπτωση έχει ξεκινήσει ήδη από το βράδυ της Κυριακής σε πολλές περιοχές ενώ σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Από το κέντρο της Αθήνας

Πού αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Τα βόρεια προάστια της Αττικής έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ γύρω στις 8 το πρωί ξεκίνησε και η χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας ενώ όσο περνάει η ώρα πυκνώνει.

Μάλιστα, κατά τις 10:30 το πρωί, η πολιτική προστασία έστειλε, μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής, με το οποίο προειδοποιεί για έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Μεταξουργείο

Κυψέλη

Κηφισίας

Κλείνουν οι Εθνικές

Κλειστή είναι η Αθηνών-Λαμίας μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.
– Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη.
– Στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Καλοπούλας, προς Υμηττό.
– Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα
– Στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ προς τον Άγιο Πέτρο
– Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου CYCLON στο ρεύμα προς Θήβα.

Στο μεταξύ, έπειτα από ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλονται σήμερα τα απογευματινά τοπικά δρομολόγια του προαστικού στο τμήμα Κορωπί -Κάντζα, λόγω της κακοκαιρίας.

Στα άσπρα τα βόρεια Προάστεια

Στα βόρεια προάστεια το χιόνι είναι ήδη πυκνό.

Αγία Παρασκευή

Ιπποκράτειος Πολιτεία

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Χιονόπτωση στο Μενίδι

Από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός. Παράλληλα, θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Παρακολουθήστε live την πορεία της κακοκαιρίας

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, σήμερα αλλά και αύριο αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας όπου, συνήθως, δεν έχουμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Προβλέπεται ότι σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, θα έχουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις,τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Στα «λευκά» ο Διόνυσος

Ήδη έχει ξεκινήσει πυκνή χιονόπτωση στην Βόρεια Ελλάδα, στην Εύβοια, στον Ωρωπό,  ενώ πρωτόγνωρες εικόνες βλέπουν τα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν ντυθεί τα περισσότερα στα «λευκά».

Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης  για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση, υπάρχουν προβλήματα στην Εύβοια και στην Άνδρο ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες. ΟΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Γέρακας

 

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε χθες όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκπαίδευση. Ακόμη σήμερα αλλά και αύριο κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις εξής Περιφέρειες:

Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Κορινθίας.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter