Στο έλεος των χούλιγκαν

Στο έλεος των χούλιγκαν

Ενα ακόμη ντέρμπι «αιωνίων» Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, αυτό της περασμένης Κυριακής, είχε άδοξη εξέλιξη, καθώς διακόπηκε όπως και τόσα άλλα στο παρελθόν. Πλέον το ερώτημα που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι: Θα κάνει πράξη την απειλή του και θα κλείσει τα σύνορα για τις ελληνικές ομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα απαγορεύσει τη συμμετοχή των Big 4 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς εξακολουθούν να υφίστανται επεισόδια με πρωταγωνιστές οπαδούς, σύμφωνα με την προειδοποίησή του στις 16 Αυγούστου, ημέρα του ευρωπαϊκού Super Cup στο «Γ. Καραϊσκάκης», έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ

Τσέφεριν και έπειτα από έκτακτη σύσκεψη με τους μεγαλομετόχους ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια;

 

Παρά τις απειλές Μητσοτάκη, τα επεισόδια οπαδών καλά κρατούν εντός και εκτός γηπέδων, με τελευταίο συμβάν την κροτίδα από την οποία υπέστη μερική απώλεια ακοής ο Ισπανός αμυντικός Χουάνκαρ του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι των «αιωνίων» την περασμένη Κυριακή. Κροτίδα που στάθηκε αφορμή να διακοπεί το παιχνίδι και η τύχη του να κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες.

Ομως πόσα και πόσα ντέρμπι στις ελληνικές διοργανώσεις δεν έχουν διακοπεί στο παρελθόν; Ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά στην Ελλάδα που είδε Euro 2004 και Ολυμπιακούς Αγώνες να περνούν χωρίς να αλλάξει το παραμικρό.

Δεκέμβριος 2004

Σε αγώνα του Αρη με τον Πανιώνιο οπαδοί των «κίτρινων» εισέβαλαν από τα επίσημα στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν το γκολ της ομάδας τους. Την ώρα της εισβολής ένας εξ αυτών γρονθοκόπησε τον γκολκίπερ του Πανιωνίου Ντρόμπνι με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική σύρραξη.

Ιανουάριος 2005

Στη Νέα Σμύρνη ο αγώνας Πανιώνιος – Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να λύσουν τις διαφορές τους. Οι άγριες συμπλοκές οδήγησαν σε αναβολή ύστερα από απόφαση διαιτητών και αστυνομίας και πρωτόδικα αφαιρέθηκαν βαθμοί από τις δύο ομάδες. Μετά τις έντονες αντιδράσεις όμως ακόμη και βουλευτών του Πειραιά επιστράφηκαν οι βαθμοί και οι «ερυθρόλευκοι» τιμωρήθηκαν με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 300.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο Πανιώνιος με τέσσερις αγωνιστικές και 150.000 ευρώ πρόστιμο.

Μάιος 2006

Και πάλι οπαδοί του Αρη πρωταγωνίστησαν σε σοβαρά επεισόδια σε παιχνίδι με τον Ηρακλή. Ο «γηραιός» ήταν μπροστά στο σκορ 2-0 και στο 42΄ ο Αρης μείωσε. Ο διαιτητής Μπριάκος διέκοψε για περίπου 20 λεπτά το παιχνίδι καθώς οπαδοί της ομάδας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο ξανά για να πανηγυρίσουν. Ομως λίγο αργότερα έγινε νέο ντου, αφού μερίδα οπαδών μπήκε ξανά στο γήπεδο προπηλακίζοντας δύο αντίπαλους ποδοσφαιριστές (Κατσαμπής, Αμπάρης) και ο διαιτητής διέκοψε οριστικά το ματς, με τον Αρη να τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών αλλά και τιμωρία της έδρας του, ποινή που τον οδήγησε στη Β΄ Εθνική.

Ιανουάριος 2011

Στο ντέρμπι της Β΄ Εθνικής ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ Πολυχρόνη Βεζυρίδη. Ο διαιτητής Λαμπρόπουλος διέκοψε το ματς, ενώ ο γκολκίπερ του ΟΦΗ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Παράλληλα ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ κυνήγησε και χτύπησε τον οπαδό που είχε επιτεθεί στον Βεζυρίδη.

Μάρτιος 2012

Στο ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη. Μέσα στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε από τις μάχες οργανωμένων και ΜΑΤ δέχτηκε φωτοβολίδες ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού Μέγερι όταν πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια για να αρχίσει το ματς. Με τη λήξη του πρώτου μέρους άρχισε νέος χορός επεισοδίων, που διήρκεσε περίπου μία ώρα. Το δεύτερο μέρος άρχισε τελικά αλλά στο 83ο λεπτό εκτοξεύτηκαν νέες φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια ο Τάσος Κάκος να μαζέψει και πάλι τους βοηθούς του και τους ποδοσφαιριστές και να διακόψει οριστικά το ματς.

Απρίλιος 2013

Το ρολόι του ΟΑΚΑ σημάδευε το 89ο λεπτό στον αγώνα ΑΕΚ – Πανθρακικός και η ένταση των οπαδών λόγω της κακής κατάστασης της Ενωσης ολοένα αυξανόταν. Στο σημείο εκείνο μερίδα οπαδών μπήκε στον περιβάλλοντα χώρο κι έφτασε ως το κόρνερ, κάτι που υποχρέωσε τον διαιτητή να διακόψει προσωρινά το παιχνίδι. Στη συνέχεια όμως ο Πανθρακικός πέτυχε γκολ (αυτογκόλ Μπουγαΐδη) και η έκρηξη ήταν τρομερή. Σχεδόν αμέσως μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί της Ενωσης. Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων αποχώρησαν τρέχοντας προς τα αποδυτήρια. Στην αποχώρηση των παικτών προς τη φυσούνα σημειώθηκαν και τραυματισμοί παικτών τόσο του Πανθρακικού όσο και της ΑΕΚ. Το ματς αυτό αποτέλεσε ουσιαστικά το κύκνειο άσμα του «δικεφάλου», που στο φινάλε υποβιβάστηκε.

Μάρτιος 2015

Στη ρεβάνς Κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ το γκολ πρόκρισης του Χάρα στο 89΄ και ο προκλητικός πανηγυρισμός των Περέιρα και Κασάμι μπροστά στους οπαδούς της Ενωσης άναψαν την εξέδρα. Μερίδα οπαδών μπήκε στο γήπεδο και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους. Η εισβολή και οι φωτοβολίδες που έπεσαν σε βάρος των «ερυθρολεύκων» μετά τους πανηγυρισμούς στη φάση του γκολ ανάγκασαν λίγο αργότερα τον διαιτητή Καλογερόπουλο στα αποδυτήρια να διακόψει οριστικά τον αγώνα.

Νοέμβριος 2015

Το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε ποτέ. Αιτία μια φωτοβολίδα ευθείας βολής που εκσφενδονίστηκε από την κερκίδα και βρήκε τον Αλφρεντ Φινμπόγκασον στο πόδι. Ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς αναγκάστηκε έπειτα από δύο ώρες να αναβάλει το ντέρμπι. Το γήπεδο της Λεωφόρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ξεσπούν και να πετούν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους και τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι «πράσινοι» μηδενίστηκαν και οι «κόκκινοι» πήραν το ματς στα χαρτιά.

Μάρτιος 2016

Στο ματς Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός έγιναν άγρια επεισόδια στην Τούμπα όταν εξοργισμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ τα έβαλαν με τον διαιτητή Ανδρέα Παππά για πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ του ΠΑΟΚ σε ανατροπή του Καπίνο στον Μακ. Οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και ξεκίνησαν οι μάχες με τα ΜΑΤ. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα επειδή δεν κατέβηκε στη ρεβάνς.

Μάιος 2017

Το «τριφύλλι» φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ για τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ και προηγήθηκε με γκολ του Μπεργκ. Μέσα στην ένταση και στις διακοπές (δύο αποβολές) του ντέρμπι ένα κουτάκι μπίρας εκτοξεύεται από την εξέδρα και χτυπά στο κεφάλι τον Βλάνταν Ιβιτς. Το ματς διακόπηκε και ο Σέρβος μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια. Λίγη ώρα μετά διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με μπανταρισμένο κεφάλι και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού ο διαιτητής Κομίνης διέκοψε οριστικά το ματς. Ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε και τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ, δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, καθώς και με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 41.500 ευρώ πρόστιμο.

Φεβρουάριος 2018

Ενα ρολό ταμειακής μηχανής που πέτυχε στο πρόσωπο τον προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρθία, λίγες στιγμές πριν από την έναρξη του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έγινε αιτία να μην ξεκινήσει ο αγώνας και ο Γκαρθία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το ματς κατακυρώθηκε 3-0 στον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, πρόστιμο 30.000 και δύο αγώνες χωρίς θεατές. Στην έφεση όμως είχαμε απόφαση-έκτρωμα: επιστράφηκαν οι βαθμοί στον «δικέφαλο», το ματς κατακυρώθηκε 3-0 στον Ολυμπιακό και έσβησε και η μία αγωνιστική του κεκλεισμένων των θυρών! Αποτέλεσμα ήταν να διεξαχθεί στη συνέχεια το ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με κόσμο και με τα γνωστά αποτελέσματα, με την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.

Μάρτιος 2019

Οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ την ώρα που διεξαγόταν το ντέρμπι των «αιωνίων», κάτι που επέφερε διακοπή της αναμέτρησης στο 70ό λεπτό κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ 1-0. Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ομάδα οπαδών του Παναθηναϊκού είχε επιτεθεί στον πάγκο του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί για δέκα λεπτά. H ανεξέλεγκτη κίνηση των οπαδών μέσα στο γήπεδο επέφερε τη διακοπή του ντέρμπι. Πρωτόδικα ο Παναθηναϊκός είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ η πειθαρχική επιτροπή είχε αποφασίσει τη συνέχιση του αγώνα από το σημείο όπου διακόπηκε. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε έφεση και τελικά από τον Παναθηναϊκό αφαιρέθηκαν πέντε βαθμοί και ο αγώνας κατακυρώθηκε στον Ολυμπιακό.

Δεν γλίτωσαν ούτε οι νέοι

Τον Οκτώβριο του 2010 ο αγώνας νέων μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ στο γήπεδο Σουρωτής διακόπηκε στο ημίχρονο καθώς ομάδα περίπου 50 ατόμων με κράνη και κουκούλες εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και κρατώντας λοστούς και άλλα αντικείμενα άρχισαν να χτυπούν και να κυνηγούν φιλάθλους και άλλους παράγοντες της αναμέτρησης. Λήστεψαν 16άχρονους αθλητές και χτύπησαν τον υπεύθυνο των ακαδημιών του Αρη Ν. Πασαλή.

Διαβάστε επίσης: Super League: Η απόφαση του δικαστηρίου για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ο γιατρός έγραψε στη γνωμάτευση ‘according to him’ μετά από προτροπή»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter