Στο έλεος του εμφυλίου οι αρχαίοι ουρανοξύστες της Υεμένης

Στο έλεος του εμφυλίου οι αρχαίοι ουρανοξύστες της Υεμένης

Τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στη φτωχή αραβική χώρα.

Η ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Υεμένη τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας του διεθνοποιημένου εμφύλιου πολέμου που ταλανίζει τη χώρα μεταφράζεται σε τουλάχιστον 91.600 ανθρώπινες ζωές. Κι αυτή –παρότι σαφώς η σημαντικότερη– είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη είναι η καταστροφή του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, πολλά μνημεία της οποίας εντοπίζονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτήν έχουν συμβάλει οι αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, τα πυρά των ανταρτών Χούθι, η δράση του ISIS και της Αλ Κάιντα, αλλά και το λαθρεμπόριο χιλιάδων κειμηλίων το οποίο ανθεί.

Απειλείται η πόλη Σιμπάμ

Η πόλη Σιμπάμ, στην πεδιάδα Χαντραμάου στα ανατολικά της Υεμένης, έχει γλιτώσει από τα πυρά, αλλά παρά την ένταξή της στον κατάλογο της UNESCO απειλείται λόγω απουσίας των απαραίτητων για τη διατήρησή της έργων συντήρησης.

Το «Μανχάταν της ερήμου», όπως αποκάλεσε την πόλη τη μακρινή δεκαετία του ’30 η Βρετανίδα εξερευνήτρια Φρέγια Σταρκ, περιβάλλεται από ένα τείχος-κάστρο και θεωρείται ακόμη και σήμερα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού με κάθετη δόμηση στον κόσμο.

Ήταν τον 16ο αιώνα όταν οι κάτοικοι της Σιμπάμ συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν χώρο να εξαπλωθούν περαιτέρω. Ετσι άρχισαν να χτίζουν προσεκτικά προς τα πάνω, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πρώτους ουρανοξύστες στον κόσμο.

Τα 444 πλίνθινα κτίρια της Σιμπάμ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. Αέρας, βροχή και ζέστη τα απειλούν μόνιμα με διάβρωση. Για την αποφυγή της κατάρρευσης απαιτείται συνεχής συντήρηση που εξαρτάται άμεσα από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία με τη σειρά της είναι ένα ακόμη θύμα του πολέμου. Δύο από τα πολυώροφα κτίρια έχουν ήδη καταστραφεί και τουλάχιστον δεκαπέντε χρήζουν άμεσης επισκευής, σύμφωνα με τον Οργανισμό για τη Συντήρηση των Ιστορικών Πόλεων της Υεμένης.

Σημάδια εγκατάλειψης

Στη Σαναά, μια από τις πόλεις που κατοικούνται αδιαλείπτως από τα αρχαία χρόνια, τα αρχαιολογικά μνημεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή και στα ερείπια του ναού Μπαράν, κοντά στην πόλη Μαρίμπ, όπου οι εργασίες εκσκαφής σταμάτησαν απότομα. Εκεί φημολογείται ότι είναι θαμμένος ο θρόνος της βιβλικής βασίλισσας του Σαβά, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί το όγδοο θαύμα του κόσμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter