Στο επίκεντρο του “Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη” το προσφυγικό

Στο επίκεντρο του “Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη” το προσφυγικό

Πολιτικοί, ερευνητές και αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό ζήτημα που διοργάνωσε το “Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη” σε συνεργασία με το Ίδρυμα για τις Ευρωπαϊκές Προοδευτικές Σπουδές (FEPS) την Δευτέρα στην Αθήνα.

 Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στο μέλλον της ευρωτουρκικής συμφωνίας και στη διαχείριση του προσφυγικού από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κυβερνήσεων, ενώ ασκήθηκε ευρεία κριτική στην Ευρώπη για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σέβεται τις συνθήκες που έχει υπογράψει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και πρέπει να λειτουργεί ως Ένωση”, επισήμανε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το ποσοστό εφαρμογής της μετεγκατάστασης ανέρχεται στο 5%, ενώ υπάρχουν χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. “Την ίδια ώρα, ενώ η Κομισιόν υπό το βάρος της κατακραυγής έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων, ήταν τέτοια η αντίδραση από το Συμβούλιο, που ξέχασε την πρότασή της”.

Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να υπάρξει υποστήριξη από την Ευρώπη για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είπε “τα κονδύλια που βρήκε η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες του προσφυγικού, σε μεγάλο βαθμό αφαιρέθηκαν από τις πολιτικές συνοχής που κατευθύνονται στο να μειώσουμε τις περιφερειακές ανισότητες”.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε εξάλλου ανήσυχος για την άνοδο της άκρας δεξιάς και κατέληξε λέγοντας ότι “είναι θέμα όχι μόνο υποδοχής των προσφύγων, αλλά και στοιχειώδους ιστορικής διορατικότητας η Ευρώπη να αλλάξει τακτική”.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αποκάλυψε ότι γίνεται συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας και των διαμερισμάτων “όχι σε βάθος μεγάλου χρόνου” και το κράτος να έχει την εποπτεία.

Επίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων με τη δημιουργία μικρότερων χώρων μέχρι 500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και την προκήρυξη επιπλέον 8.500 θέσεων σε διαμερίσματα με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου AMIF. “Προσπαθούμε να κάνουμε και ένα διαχωρισμό αυτών που είναι υψηλής και χαμηλής αναγνωρισιμότητας, για παράδειγμα όσοι έρχονται από το Πακιστάν έχουν 2,5% πιθανότητα να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, ενώ οι αιτούντες από τη Συρία 98% και από το Αφγανιστάν 49%”.

Εξάλλου, σε πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίστηκε να γίνονται 2.000 μεταφορές προσφύγων στην Ευρώπη κάθε μήνα από τον ερχόμενο Ιανουάριο και να σταλούν 100 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στα νησιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter